Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek három férfit a 2016-os brüsszeli terrortámadás miatt

külföld
2023 szeptember 16., 06:40

Hét évvel Belgium történetének legsúlyosabb terrortámadása után ítélet született az ügyben. A vádlottak ellen 32 rendbeli terrorcselekmény során elkövetett gyilkossággal és 695 ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlettel, valamint terroristacsoport tevékenységében való részvétellel emeltek vádat. Az ítéleteket egy külön erre a célra épített, szigorúan őrzött bíróságon hozták meg.

photo_camera Nicolas Cohen ügyvéd jelez egy rendőrnek a tárgyalóteremben, mielőtt felolvassák az ítéletet a nyolc férfi perében, akiket bűnösnek találtak a 2016-os brüsszeli terrortámadásban. (Brüsszel, 2023. szeptember 15.)
Fotó: JOHN THYS/AFP

Az elítéltek közül hármat, akiket már az év elején is bűnösnek találtak gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, most életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Közülük egy személy feltehetően Szíriában halt meg korábban.

Négy másik személyt - közülük kettőt az esküdtszék felmentett a gyilkosság vádja alól - bűnösnek találtak terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt, összesen 10 és 30 év közti börtönbüntetést róttak ki rájuk.

Az esküdtszék nem hozott új ítéletet Szalah Abdeszlam ügyében, akit korábban már életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a 2015-ös párizsi merényletek megszervezése miatt, és 20 évet kapott a 2016-os brüsszeli lövöldözésben való részvétele miatt. Az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy ezek az ítéletek Abdeszlam esetében „elégségesek voltak”.

A 2016-os brüsszeli terrortámadásokban 32 ember halt meg, további 300 pedig megsebesült. Az Iszlám Állam belga-francia sejtje alá tartozó merénylők Brüsszel központja környékén, metróállomásokon és a repülőtéren hajtottak végre merényleteket. Hogy miért pont Brüsszelben, itt olvashatnak róla.

via NYT