Momentum vagy LMP? – társat keres a párbeszédhez a Párbeszéd

POLITIKA
2023 szeptember 16., 04:58
  • Megkezdődött a szokásos mozgolódás az ellenzéki térfélen a közelgő EP-, illetve önkormányzati választások előtt.
  • Egyre nehezebb EP-mandátumhoz jutni az összesűrűsödött ellenzéki palettán, egyre több párt keres társat magának a közös induláshoz.
  • Az LMP nyitott volt az együttműködésre a Párbeszéddel, de az Ungár-féle „villa-ügy” után végleg befeszültek.
  • A Momentum együttműködne, csak egyvalakire van igazán szükségük a Párbeszédből: a listavezető Jávor Benedekre.
  • Hízelgés, gyanakvás, schifferezés, O1G-zés – indul a szezon.

„A zöld lista egy most vasárnapi EP-választáson a teljes népességben 5 százalék, a pártválasztók között 7 százalékos támogatottságot kapna, ezzel egyike lenne a négy mandátumot szerző demokratikus ellenzéki pártnak (DK, Momentum, MKKP, zöldek), maga mögé utasítva a Jobbik – Konzervatívok, az MSZP, Márki-Zay Péter, valamint Jakab Péter pártjainak (MMN és NP) listáját”

– írja szeptember 5-én megjelent elemzésében a Závecz Research.

A zöld lista az LMP és a Párbeszéd közös indulását jelentené a jövő évi EP-választásokon, ami azért számítana érdekességnek, mert tíz éve a Párbeszéd az LMP-ből kiszakadva vált önálló párttá. A felmérés eredménye alapján készült elemzés szerint a két párt külön-külön aligha jutna mandátumhoz az EP-választáson.

A kutatás eredményét kétkedve fogadták az LMP környékén, ami annyiban érthető, hogy azt a Megújuló Magyarországért Alapítvány – a Párbeszéd pártalapítványa – rendelte meg. Az elmúlt hónapokban rendszeresek voltak az egyeztetések a két párt társelnökei között az EP-választáson való közös indulásról, sokáig úgy tűnt, lehet is ezeknek eredménye, ám az elmúlt hetekben a találkozók megritkultak, és jelenleg távolinak látszik a megállapodás.

Zöld pólus

A Párbeszéd eddig egyetlen választáson sem indult önállóan, és most sem lenne esélye megközelíteni az 5 százalékot. (2019-ben az MSZP-vel indultak az EP-választáson, 6,6 százalékos eredményt értek el, Ujhelyi István szerzett mandátumot.) A legmegengedőbb (rebublikonos) felmérés szerint most 2 százalékon állnak, de mérik őket 1 százalék alatt is. Az LMP-ben újabban abban bíznak, hogy önállóan is tudnak helyet szerezni az Európai Parlamentben, de ez messze nem egyértelmű: a kutatások szerint a párt 4 százalék magasságában jár, és egy éve nem képes érdemben előrelépni.

A Párbeszéd hosszú ideje szorgalmazza, hogy az LMP és a Jámbor András vezette Szikra Mozgalom együttműködésével jöjjön létre egy zöld blokk. (Karácsony Gergely már 2020-ban arról beszélt, hogy újra össze kellene állniuk a zöldeknek.) Tordai Bence, a párt országgyűlési képviselője a 444-nek azzal indokolta ezt az elképzelést, hogy jelenleg 12 formáció van az ellenzéki oldalon, és egyre több lesz, értelmetlen a további aprózódás, ez csak elbizonytalanítja a választókat, a szavazatok szétmorzsolódásához vezet, miközben a két zöldpárt között a közpolitikai álláspontokat tekintve alig van különbség.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő annyit tett ehhez hozzá, hogy nemcsak a belpolitikai realitás indokolná a két párt közeledését, hanem az európai is: a nyugat-európai zöldek körében, az Európai Zöld Pártban is vita van az akkumulátorgyárak megítéléséről, a magyar zöldek számára pedig közös érdek a határozott és egységes fellépés. Tordai szerint egyébként is csak két oka volt annak, hogy az LMP és a Párbeszéd útjai annak idején különváltak:

„Schiffer András és a 2014-es ellenzéki összefogás gondolata – mindkettőn túllépett az idő”.

A realitás ezzel együtt az, hogy a Párbeszéd a túlélésért küzd, egyedül elindulnia az EP-választáson most se lenne sok értelme. Az MSZP oldalán nincs reális esély mandátumhoz jutni, és ezt láthatóan a szocialisták maguk is pontosan tudják: nem véletlen, hogy Komjáthi Imre társelnök a leghangosabb szószólója a közös ellenzéki pártlistának. A szocialisták állítólag próbálkoztak is összehozni többpárti egyeztetéseket, de ezek semmilyen eredményre nem vezettek.

Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselõjeként 2019. február 24-én
photo_camera Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselõjeként 2019. február 24-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Párbeszéd legerősebbnek szánt érve az LMP-vel zajló tárgyalásokon a listavezető Jávor Benedek személye, aki 2014 és 2019 között az egyik legaktívabb ellenzéki EP-képviselő volt, 2020 óta Budapest brüsszeli képviseletét vezeti. Miután az LMP listáját vezető Ungár Péter jelezte, mandátumszerzés esetén sem költözik Brüsszelbe, egy önálló LMP-listán elvileg a második helyre sorolt Schmuck Erzsébetből lenne képviselő. Az idézett kutatás szerint a zöld választók többsége Jávort alkalmasabbnak látja a feladatra – a zöld gondolattal szimpatizálók 75 százaléka van így ezzel –, a Párbeszéd erre hivatkozva próbálja feltenni őt egy közös lista második helyére.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.