A brit külügyminiszer nem hajlandó a Kínának kémkedő brit parlamenti kutatóról beszélni

külföld
2023 szeptember 17., 12:29

James Cleverly brit külügyminiszter a BBC beszámolója szerint nem hajlandó elárulni, hogy beszélt-e a kínai kormánnyal annak a parlamenti kutatónak az ügyéről, akit nemrég tartóztattak le, amiért a gyanú szerint Kínának kémkedett. Cleverly mindössze annyit mondott, hogy ő és a miniszterelnök Rishi Sunak is beszélt kínai vezetőkkel „a brit demokráciába való beavatkozásról”. A kérdésre, hogy felvetette-e a kémkedéssel kapcsolatos vádakat Kínának, csak annyit mondott, „biztonsággal kapcsolatos kérdéseket” nem kommentál.

A kémkedéssel vádolt férfi azt mondta, „teljesen ártatlan”. Ügyében egyelőre csak annyit tudni, amennyit a brit hatóságok is megerősítettek a múlt héten, miszerint márciusban két férfit tartóztattak le. A BBC információi szerint az egyik férfi egy nemzetközi ügyekkel foglalkozó parlamenti kutató volt.

A BBC cikke szerint az ügy a konzervatívok körében aggodalmat keltett a brit kormány Kínához való hozzáállásával kapcsolatban, Liz Truss volt miniszterelnök pedig sürgette a kormányt, hogy hivatalosan is minősítse Kínát „fenyegetésnek”, ezt a kormány azonban elutasította. Cleverly ezt annyival kommentálta, hogy az Egyesült Királyság számos kérdést meg akar vitatni Kínával, a legjobb pedig, ha ez „személyes beszélgetéseken” keresztül történik.

Cleverly a múlt hónapban Kínába utazott, ahol öt éve nem járt brit külügyminiszter. A kérdésre, hogy utazása előtt tudott-e a parlamenti kutató letartóztatásáról, nem volt hajlandó válaszolni, ahogy arra sem válaszolt, tárgyalt-e az ügyről kínai tisztviselőkkel. (BBC)