Amerikai-iráni fogolycsere jelzi a két ország kapcsolatainak részleges javulását

külföld
2023 szeptember 18., 14:04

Az Egyesült Államok és Irán fogolycserét hajtott végre, ami a kapcsolatok részleges felolvadását jelzi. A megállapodás, ami 6 milliárd dollárnyi befagyasztott iráni forrás felszabadítását is tartalmazza, jelentős áttörést jelent a keserű ellenfeleknek – írja a Washington Post.

Iráni nő Teheránban 2023. január 2-án.
photo_camera Iráni nő Teheránban 2023. január 2-án. Fotó: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok és Irán hétfőn 10 embert szabadított ki egy jelentős téttel járó fogolycserével: öt Iránban fogva tartott amerikai állampolgár az Egyesült Államokba repül, miután rövid ideig megáll a Perzsa-öböl térségében, Katarban. Az amerikai kormány cserébe szabadon engedett öt iráni foglyot, és feloldja a Dél-Koreában tartott 6 milliárd dollárnyi iráni olajalap befagyasztását. A tárgyalásokban Svájc, az Egyesült Arab Emírségek és Irak is szerepet játszott.

A több hónapon át tárgyalt megállapodás jelentős áttörést jelent, bár az USA és Irán között továbbra is feszült a viszony többek között Teherán nukleáris programja, Oroszország folyamatos iráni katonai támogatása és Irán belső ellenzékkel szembeni kemény fellépése miatt.

A fogolytárgyalások közepette az Egyesült Államok és Irán egy esetleges informális megállapodásról is tárgyalt Irán nukleáris programjának korlátozásáról, de az amerikai tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy ezek a tárgyalások nem kapcsolódnak a fogolycsere-tárgyalásokhoz.

Az Irán által szabadon engedett amerikai foglyok között van az iráni-amerikai Siamak Namazi, aki közel nyolc éve ült rács mögött Teheránban, ez a leghosszabb időtartam, amit amerikai állampolgár Iránban leült. A szintén iráni-amerikai Morad Tahbaz (akinek brit állampolgársága is van), illetve a hasonlóképpen iráni-amerikai Emad Shargi is szabadulhatott. A múlt hónapban a megállapodás első lépéseként mindegyiküket kiengedték a hírhedt iráni Evin-börtönből, és házi őrizetbe helyezték őket. A cserében részt vevő két másik amerikai fogvatartottat a családjaik kérésére nem azonosították nyilvánosan.

Ahogy az amerikaiak elhagyták az iráni légteret, az USA szabadon engedett öt iránit. Amerikai tisztviselők nyilvánosan nem azonosították őket, de alacsony szintű, erőszakmentes bűnözőknek minősítették őket, akik nem jelentenek veszélyt az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. (WaPo)