Szerbiában is előrehozott parlamenti választások lesznek

külföld
2023 szeptember 18., 06:37

Nemcsak Szlovákiában, Szerbiában is előrehozott parlamenti választások lesznek, február végén vagy március elején. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap késő este jelentette be, hogy március 4-én vagy egy héttel korábban tartják az előrehozott parlamenti választásokat. A dátumot december 31-ig írják ki.

Az utóbbi hónapokban az ellenzék többször is a kormány lemondását és előrehozott választások kiírását követelte. A kormánypárti politikát ellenzők utcai tiltakozásai azután kezdődtek el, hogy május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. Két nappal később pedig egy 20 éves férfi nyitott tüzet és lőtt le kilenc embert, illetve sebeseített meg további tizennégyet a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. Tüntetéseket tartott, ahol az erőszak ellen léptek fel, de valójában a kormány, a köztársasági elnök és más, magas beosztású tisztségviselők menesztését követelték.

Aleksandar Vucic eleinte határozottan elutasította, hogy engedjen ezeknek a követeléseknek, az utóbbi néhány hétben viszont már arról beszélt, a tervezettnél előbb lehetnek a választások.

Szerbiában a legutóbb 2022. április 3-án tartottak előrehozott parlamenti választást, de a köztársasági elnök már a választás éjszakáján bejelentette, hogy két évvel később újra választásokra lehet számítani. (MTI)