Zelenszkij: A III. világháború elkerülése rengeteg pénzbe kerül

háború
2023 szeptember 18., 12:31

Kijev szörnyű áron ugyan, de megállította az orosz előrenyomulást, ám ha Ukrajna végül elveszíti a háborút, Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem éri be az ukrán területek elfoglalásával, ez pedig a III. világháborúhoz vezethet, aminek elkerüléséhez rengeteg pénzre van szükség – mondta a CBS-nek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

link Forrás

A 60 minutes című műsor múlt csütörtökön rögzített adásában Zelenszkij azt mondta: Ukrajna egy olyan atomhatalommal harcol a szabadságáért, amelyik „a világ elpusztításával fenyeget”, az ellene zajló háborúban ezért Kijev „az egész világ értékeit védi”.

Az ukrán elnök elmondta, nem tud arra a kérdésre válaszolni, hogy háborús erőfeszítéseihez Ukrajnának szüksége van-e további, az USA által számára eddig biztosított, 70 milliárd dollárnyi katonai segélyhez mérhető támogatásra, de szerinte a világnak döntenie kell arról, hogy meg kívánja-e állítani az orosz hadigépezetet és ezáltal elkerülni a harmadik világháborút. Zelenszkij azt mondta:

„Úgy gondolom, hogy [az USA] nem egyedül Ukrajnát támogatja. Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?”

Az ukrán elnök szerint azért, hogy Vlagyimir Putyin még mindig hatalmon van, az orosz társadalom okolható, és ezért „elvesztette a világ tiszteletét”, mert újra és újra megválasztották és „felemeltek egy második Hitlert”.

A harcok állásáról szólva elmondta: jelenleg tüzérséggel, drónokkal vívott állóháború zajlik a több mint 1000 km hosszú front jelentős részén, miután a nyugati államoktól kapott harckocsikkal az ukrán erőknek nem sikerült áttörniük a megszállt területek védelmi vonalain, éket vágva az orosz haderő közé.

Zelenszkij szerint ennek ellenére most az ukrán erőké a kezdeményezés, miután sikeresen megállították az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültek. Az előrenyomulás ugyan lassan halad, de minden nap újabb területeket szabadítanak fel – mondta.

Volodimir Zelenszkij 2023. szeptember 6-án Kijevben.
photo_camera Volodimir Zelenszkij 2023. szeptember 6-án Kijevben. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Zelenszkij azt mondta, az ukrán előrenyomulás, még ha 100 méterekről is van szó, nem akadhat el, így nem számol azokkal az aggodalmakkal sem, amik a közelgő hideg időjárás beköszöntével a frontvonalak megmerevedését jelzik előre.

„Felejtsük el az időjárást! Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk átjutni, repüljünk! Ha pedig nem tudunk repülni, küldjünk drónokat! Nem adhatunk pihenőt Putyinnak” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök tagadta, hogy az ő utasítására hajtották volna végre dróncsapásokat a Kreml és más oroszországi célpontok ellen:

„Mi nem lövünk az Oroszországi Föderáció területére […] Partnereink fegyvereit csakis Ukrajna területén használjuk. Ez az igazság. De ezek nem civilek megölésével járó megtorló műveletek. Oroszországnak viszont tudnia kell, hogy bárhonnan is indítanak rakétákat Ukrajnára, Ukrajnának minden erkölcsi joga megvan ahhoz, hogy választ küldjön ezekre a helyekre címezve.”

A nukleáris háború kitörésének kockázatáról azt mondta: a Kreml a bizonytalanság és az instabilitás táplálása érdekében továbbra is fenyegetőzni fog atomfegyverek bevetésével, erre pedig az amerikai választások ideje lesz neki a legmegfelelőbb időpont.

Bár aggasztják a közelgő amerikai választások, és a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai sem zökkenőmentesek, Ukrajna, még ha hat hónap késéssel is, de általában megkapja, amit kér, ezen a héten például nagyobb hatótávolságú rakétákat fog kérni Bidentől, miközben az amerikai törvényhozás egy újabb 24 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomagról tárgyal – mondat Zelenszkij.

Arra kérdésre, hogy a békéért lemondana-e Ukrajna bármely részéről, az ukrán elnök nemmel válaszolt. (MTI)

Kiemelt videóink