Az orosz állam nem fizet azoknak a sportolóknak, akik semlegesként indulnak el a párizsi olimpián

sport
2023 szeptember 21., 13:56

Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.

Ezt Azat Kadirov, a sportminiszter első helyettese jelentette be az Állami Duma Testnevelési és Sportbizottságának tanácskozásán. A testületi ülésen azt is közölték, hogy a 2024-es olimpiára 882,2 millió rubelt (kb. 3,3 milliárd forint) különítettek el az orosz sportolóknak.

Az állásfoglalás még azelőtt született meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végleges döntést hozott volna az orosz versenyzők (akár kizárólag semleges színekben megvalósuló) párizsi olimpiai részvételéről, amit egyelőre kérdésessé tesz Oroszország ukrajnai háborúja.

photo_camera Illusztráció: Artur Widak/NurPhoto via AFP

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország és a konfliktusban őt támogató Fehéroroszország sportolóinak a nemzetközi versenyeken való részvételét.

Idén márciusban a NOB végrehajtó bizottsága viszont azt indítványozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat semleges státuszban engedjék vissza a sport világába, de csak azokat, akik nyilvánosan nem támogatták az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel. (MTI)