Kanada az indiai kormánnyal együttműködve nyomozna tovább a szikh szeparatista meggyilkolásának ügyében

külföld
2023 szeptember 22., 04:26

Indiát is bevonná a szikh szeparatista meggyilkolásával kapcsolatos nyomozásba Kanada. Justin Trudeau miniszterelnök azt mondta csütörtökön, bizonyítékaik is vannak az ügyben, azonban azokat egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

„Nem akarjuk provokálni Indiát. A joguralom és a kanadai emberek biztonsága viszont fontos számunkra, ezért kérjük az indiai kormányt, hogy dolgozzon velünk együtt az igazság felderítésében" - mondta Trudeau New Yorkban, ahol éppen az ENSZ-közgyűlésen vesz részt.

Kanadai források szerint az indiai tisztségviselők a zárt ajtók mögött folytatott beszélgetéseken nem tagadták, hogy Kanada bizonyítékokkal rendelkezik a gyilkossági ügyben.

photo_camera Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/Anadolu Agency via AFP

India és Kanada között hétfő óta feszült a viszony. Justin Trudeau akkor jelentette be, hogy vizsgálják az indiai kormány potenciális szerepét Hardeep Singh Nijjar szikh szeparatista vezető júniusi meggyilkolásában. A férfit 2020-ban terroristának minősítették Indiában, mert a khalisztáni mozgalom támogatója - ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek. Nijjart júniusban egy szikh templom előtt lőtte agyon két álarcos fegyveres Surreyben, Vancouver központjától körülbelül 30 kilométerre.

India szerdán óvatosságra intette Kanadában tartózkodó állampolgárait az India-ellenes hangulat miatt, csütörtökön pedig bejelentette, hogy szünetelteti a vízumkiadást a kanadai állampolgároknak.

(via Reuters)