India szünetelteti a vízumkiadást a kanadai állampolgároknak

diplomácia
2023 szeptember 21., 13:59

India szünetelteti a vízumok kiadását kanadai állampolgároknak, miután egy Kanadában lelőtt szikh szeparatista vezető ügye diplomáciai botrányt robbantott ki. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint az indiai kormány állhat a merénylet mögött.

A korlátozás az indiai kormány legfrissebb közleménye szerint csak a harmadik országban élő kanadaiakra vonatkozik.

Az ANI indiai hírügynökség az Újdelhiben szolgáló kanadai nagykövetet idézve csütörtökön arról számolt be, hogy több kanadai külképviseleten dolgozó munkatársuk is fenyegető üzeneteket kapott a közösségi médiában. Az indiai külügy a napokban óvatosságra intette a Kanadában tartózkodó állampolgárokat.

Hardeep Singh Nijjart Vancouver nagyszámú indiai lakosságú külvárosában, Surrey-ben ölték meg még júniusban. Nijjart 2020-ban terroristának minősítették Indiában, mert a khalisztáni szeparatista mozgalmat támogatta, ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek. Kanadában él a tengerentúl egyik legnagyobb indiai közössége - az ország 40 milliós lakosságából körülbelül 1,4 millióan -, a 2021-es népszámláláson 770 ezer ember vallotta magát szikh vallásúnak. Ezzel az országban él a legtöbb szikh a vallás központjának számító Pandzsáb után.

Trudeau az Újdelhiben rendezett G20-csúcson ment neki az indiai kormánynak és Narendra Modinak: az, hogy egy külföldi kormány szervezetten meggyilkol egy kanadai állampolgárt „idehaza”, a szuverenitás elfogadhatatlan megsértése, ami alááshatja a két ország diplomáciai kapcsolatait, mondta akkor.

(via BBC)