Szijjártó rövid választ kapott, amikor felhozta Lavrovnak az orosz történelemkönyv ügyét

Történelem
2023 szeptember 22., 19:47

Amikor pár hete Szijjártó Pétert a történelemhamisító orosz történelemkönyvről kérdezték, azt mondta, még csak vitázni sem hajlandók az 56-os forradalom megítéléséről. A külügy pénteki közleménye szerint mégiscsak szóba hozta az őt korábban kitüntető Szergej Lavrov barátjának, amikor összefutottak New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésén: „Elmondtam Szergej Lavrovnak, hogy az 1956-os forradalom a magyar történelem egyik legfelemelőbb eseményét jelenti, amikor magyar emberek hősökké váltak, kiálltak az ország szabadságáért, szuverenitásáért, kiálltak a túlerővel szemben és harcoltak, ezért számunkra ezen emberek fasisztának minősítése egészen egyszerűen elfogadhatatlan,

és ez egy olyan kérdés, amelynek még a megvitatásába sem vagyunk hajlandók belemenni.”

Szijjártó Péter találkozója Szergej Lavrovval New Yorkban 2023. szeptember 22-én.
photo_camera Szijjártó kiosztja Szergej Lavrovot Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijjártó beszámolója szerint az orosz külügyminiszter minderre annyit mondott, hogy „ebben az ügyben Putyin elnök legutóbbi nyilatkozata az irányadó”.

Putyin szeptember közepén ejtett pár szót arról, hogy „hibás politika volt tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába. Régóta elismertük, hogy a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt, és csak feszültséghez vezetett. A külpolitikában nem szabad semmi olyat tenni, ami egyértelműen ellentétes más nemzetek érdekeivel”.

photo_camera Fotó: -/AFP

A kérdéses könyv szerzője, az elnök tanácsadója, korábbi kulturális miniszter Vlagyimir Megyinszkij. A tananyag 1956 nem kapja meg a forradalom jelzőt, a szöveg kizárólag „eseményekként” szól róla:

A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az akkor még fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal »vétették észre magukat«, hanem számtalan gyilkossággal, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartó erők tagjai és családtagjaik ellen követtek el. Az embertelen leszámolás áldozatai között még sorozott katonák is voltak, akik [a büntetés-végrehajtási és katonai] objektumokat védték.

A Fidesz a svédek NATO-csatlakozását egy olyan iskolai videó miatt nem akarja megszavazni, amiben a 2010 utáni vezetést kritizálják.