Az orosz iskolákba került történelemkönyv tényleg lefasiztázta az 56-os forradalmárokat

Történelem
2023 szeptember 01., 18:13

Az orosz nagykövetség a héten megpróbálta tagadni, hogy a tizenegyedikeseknek írt állami tankönyvben lefasiztázták volna az 1956-os magyar forradalmat. Azt írták: „az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi »fasisztának« az »56-os forradalmat« (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre)”. De a Telex most megnézett egyet az orosz diákoknak is kiosztott példányokból, amiben tényleg fasiszta felkelőkről írnak:

A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az akkor még fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal »vétették észre magukat«, hanem számtalan gyilkossággal, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartó erők tagjai és családtagjaik ellen követtek el. Az embertelen leszámolás áldozatai között még sorozott katonák is voltak, akik [a büntetés-végrehajtási és katonai] objektumokat védték.

photo_camera Fotó: -/AFP

A lap szerint a tankönyvben 1956 nem kapja meg a forradalom jelzőt, a szöveg kizárólag eseményekként emlegeti. És minden orosz iskolában ezekből az egységes tankönyvekből tanulnak a diákok, még a megszállt ukrajnai területeken is. A könyv szerzője, az elnök tanácsadója, korábbi kulturális miniszter Vlagyimir Megyinszkij. A könyvben 100 oldalon foglalkoznak a Putyin-korszakkal, 18 oldalt szántak a „rendkívüli hadműveletnek” nevezett orosz-ukrán háborúnak.

Bár Szijjártó Péter korábban azért is behívatta a svéd nagykövetet, mert a menekültválsággal hozta kapcsolatba az 1956-os forradalmat, ebben az esetben a keménykedés elmaradt. A külügyminiszter pénteken erről azt mondta: „Vannak olyan ügyek, amelyekről mi még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak.”