Tízszázalékos béremelés helyett leginkább csak öt százalékot ajánlgat a kormány a tanároknak

oktatás
2023 szeptember 22., 09:31

A héten sorra kapják kézhez a pedagógusok a státusztörvény alapján megajánlott új bérüket, amelyről szeptember 29-ig kell dönteniük, hogy elfogadják vagy inkább felmondanak. Felhívásunkra rengeteg pedagógus küldte el a jelenlegi és a megajánlott bérét, és ebből világosan kirajzolódik, hogy csak nagyon kevesüknek éri el az emelés a beígért 10 százalékot, a legjellemzőbb az 5 százalék körüli, de van, akinek semmit nem változik a fizetése, sőt van, akinek csökken.

Tíz helyett csak öt százalék

A 444-nek küldött levelekből úgy tűnik, hogy látszólag teljesen esetleges, kinek, mekkora béremelést ajánlott a kormány. Nem számít, hogy ki-milyen pedagógusi besorolásba tartozik, hány éve tanít, hány diplomája van. A megajánlott bér januártól érvényes, amennyiben azt a pedagógusok elfogadják.

Egy budapesti gimnáziumban 31 éve tanító franciatanár például jelenleg bruttó 495 726 forintot keres, most pedig a kormány 520 500 forint bért ajánl neki, ami kb. öt százalékos növekedést jelent. Hasonló emelésre számíthat egy két szakvizsgával rendelkező óvodapedagógus, aki 26 éve van a pályán. Ő jelenleg mindenféle pótlékkal együtt keres összesen bruttó 440 928 ezer forintot, az új szerződése értelmében bruttó 19 072 forinttal fog többet keresni, vagyis 4,3 százalékkal nő a bére. A számok mellé megjegyzésként még annyit írt nekünk: „Nem fogom aláírni.”

Ágnes egy szolnoki szakközépiskolában dolgozik, és jelenleg bruttó 421 ezer forintot keres. Neki 447 ezer forintot ajánlottak, vagyis 6 százalékkal fog többet zsebre tenni. Ágnes arról írt nekünk, hogy ez az összeg nyilván nem elég, így is minden kiadást meg kell gondolniuk a férjével.

„Egész évben spórolunk, hogy maradjon a nyaralásra is egy kevés. Viszont, ha év közben jön valami váratlan esemény, akkor a tengerpart az első, ami elmarad” - írta. Ágnes viszont úgy döntött, hogy az alacsony bér ellenére aláírja majd az új szerződését, mert úgy érzi, hogy nem tudna a versenyszférában dolgozni.

Gabriella iskolapszichológusként dolgozik pedagógusi diplomával, pszichológia mesterszakos diplomával és tanácsadó szakpszichológus vizsgával a háta mögött, és így keres bruttó 428 ezer forintot, ami 22 ezerrel 450 bruttóra fog emelkedni az ajánlat értelmében. Ez 5 százalékos emelés.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.