David Pressman szerint „nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni”

POLITIKA
2023 szeptember 23., 13:25

Kocsis Máté Esztergomban, a Fidesz frakcióülésén beszélt arról, hogy az őszi ülésszakban a kormány úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtana be, ami azon politikusok, pártok, civil szervezetek és médiaszolgáltatók ellen irányulhat, akik külföldi finanszírozásból szereznek támogatást. Erre a felvetésre reagáltatta a Telex David Pressman amerikai nagykövetet, aki épp a Pécs Pride-on vett részt.

Pressman szerint még korai lenne egy el nem fogadott törvényről véleményt alkotni, de azt gondolja: nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni, vagy hogy invázió volna, miközben mindezt a magyarok véleménynyilvánítási jogának, lehetőségeinek a szűkítésére használnák fel. Ugyanakkor bízik abban, hogy nem kerül olyan tartalmú törvényjavaslat a parlament elé, ami az első híradások alapján sejthető.

Pressman pécsi látogatása során felkereste a Magyarországi Muszlimok Egyházat, valamint a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony templomot.