Donáth Anna: Több hasznom volt az európai parlamentben, mintha Szanyi Tibort küldtük volna ki

POLITIKA
2023 szeptember 23., 05:16

A Momentum egyik szimbolikus jelentőségű városában, a 34 ezres dél-magyarországi Baján folytatta országjárását Donáth Anna, „Magyarország legnépszerűbb ellenzéki politikusa”, ahogy a meghívóban állt. A színház nagytermében esztrádzene, egy diszkréten megvilágított, a Momentum elnökének fotójával díszített pulipitus, valamint három szék és két kis asztal fogadta a látogatókat.

Mielőtt betérnének, az előtérben töltögették a kérdőívet, ami alapján néhány szerencsés Brüsszelben, az Európai Parlamentben mondhatja el, milyen ma Magyarországon élni. Négy kérdésre várnak közepesen kifejtős választ: 1. Mi a magyar közoktatás legfontosabb problémája? 2. Miben segíthetne az EU? 3. Kinek és mekkora beleszólást kéne biztosítani egy iskola ügyeibe? (Itt a diáktól a belügyminiszterig lehetett pontozni a közoktatás szereplőit.) 4. Mit üzenne az európai parlamentnek?

photo_camera Töltögették a kérdőíveket Fotó: Bankó Gábor/444

Szimbolikus város tehát Baja, mivel 2019-ben 13 éves Fidesz-uralmat szakított meg Nyirati Klára és lett polgármester. Egy angoltanár, akinek elege lett a Fideszből. Budapesten egy tüntetésen kérdezte őt az RTL Klub, elmondta a véleményét, mire a kisvárosban egy fideszes trollblog céltáblája lett egy lángossütővel együtt, aki szintén Pesten járt egy tüntetésen. A történet ismert, Nyiratit a véleményéért az állásából kirúgták, majd a Momentum és az ellenzék közös jelöltjeként legyőzte fideszes ellenfelét, és a városi képviselő-testületben is kényelmes ellenzéki többséget szerzett. Ez a videó a választás előtt jó fél évvel készült:

link Forrás

Erős félházban kezdődött a rendezvény, amit egy, a Momentum elmúlt hónapjait bemutató klip vezetett be. Az utolsó mondatot Donáth egy tüntetésen elmondott beszédéből vágták be: „Előbb-utóbb minden rendszer összeomlik, és csak rajtatok múlik”.

A 2019-ben nyertes angoltanár-polgármester vezette fel az estet. Köszönetet mondott a résztvevőknek, mert a mai Magyarországon bátorság kell az efféle rendezvényeken való részvételhez, főleg vidéken. „Merrefelé haladunk a vármegyék és ispánok korában? Előrefelé vagy hátra?” - kérdezte. „Hátra” - válaszolta. Egy olyan vágyott világról beszélt, ahol nem a félelem az úr. A félelem, amivel Baján is nap mint nap találkozik. Donáth Annát, a párt volt elnökét a párt arcaként mutatta be.

A Momentumot Donáth vezette a kudarcos tavalyi országgyűlési választáson, majd a gyermeke születése miatt szüneteltette politikai pályafutását. Visszatérését - az ő szavaival élve a szülési szabadságának lerövidítését - egy téli plakátkampány vezette fel, ami egy hosszú beszédbe és nagyinterjúkba torkollt. Úgy tűnt, fel akarják építeni őt Orbán kihívójának, de ehhez képest mintha keveset szerepelt volna. A hírekbe leginkább a Holnap Magyarországa Egyesületének megalapításával - ez szakértők és momentumos politikusok fóruma a jövő Magyarországáról, kerülve az aktuálpolitikát -, valamint a propagandasajtó ellen megnyert perekkel került be. A vidéket június óta járja, ebben a hónapban még Debrecenben és Székesfehérváron lesz látható. Ja, és a tavasszal a fideszes propagandagépezet azért támadta, mert lapunknak adott interjújában elmondta: az őt ért támadások miatt kért már segítséget pszichológustól.

Donáth Anna a pulpitusra lépve elmondta, szerinte sok válság van, a hangsúlyt a megélhetési válságra helyezte. Jellemző mondatai: „Kétszer annyiba kerül minden, mint tavaly ilyenkor.” „Zörög a zacskó, mondta nekem Nyárlőrincen egy asszony.” „A hétköznapi ember megélése az, hogy nem tudja kifizetni a bevásárlást. Középosztálybeli probléma lett, hogy rohadtul nem telik arra, mint egy évvel ezelőtt.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A baj szerinte az, hogy kevesen kötik ezt a kormányhoz. Kinek a hibája, ha nem a Fideszé? - kérdezte. Az ő hibájuk, mivel munkaalapú társadalmat építettek. „Igazuk van, munka van, de anyagi megbecsülés nincs” - mondta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.