Menczer Tamás megfejtette a svéd demokráciát

POLITIKA
2023 szeptember 24., 06:17

„Lövöldözések, gyilkosságok, robbantások, keresztényüldözés, antiszemitizmus, bevándorlás” – jellemezte Svédországot 2 perces villámelemzésében Menczer Tamás államtitkár. Menczer arról beszélt, hogy őt alapvetően nem érdekelné a svéd demokrácia (mert ő magyar), de mivel a svéd politikusok szerinte „folyamatosan hazudoznak” Magyarországról, muszáj volt kutakodnia kicsit.

Az esztergomi kihelyezett frakcióülésen a fideszesek megnézték a Svédországban bemutatott Az EU és a demokrácia című oktatóvideót – ami a NER olyan, kevésbé elegáns húzásaival szemlélteti a magyar demokrácia hanyatlását, mint a Népszabadság bezárása vagy a CEU elkergetése -, erre Szijjártó bejelentette, késleltetik a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását. Nem lehet független ettől Menczer videója, amiben az államtitkár megdöbbenve azt mondja: „Megdöbbentő adatokat találtam”.

Menczer szerint idén 261 lövöldözés és 124 robbantás volt a „svéd mintademokráciában”, ráadásul 61 no-go zóna is van az országban. A videó szerint a 25 év alatti keresztények fele azt mondta, hogy zaklatták a hite miatt, a krisztofób gyűlölet-bűncselekmények száma pedig egyre növekszik. Ezután még sorol felméréseket a bevándorlásról, majd azzal zár: „Ezek a svéd politikusok akarnak minket kioktatni demokráciából és emberi jogokból” - mondta, hozzátéve, hogy aggódik a svéd demokráciáért.

Azt, hogy a felméréseket és statisztikákat honnan szedte Menczer, azt nem tudni. „Magyarország jól tudja, milyen előnyökkel járna Svédország NATO-tagsága” – mondta David Pressman amerikai nagykövet, de ezekről az előnyökről nem esett szó a videóban.