David Pressman: Magyarország jól tudja, milyen előnyökkel járna Svédország NATO-tagsága

POLITIKA
2023 szeptember 15., 14:57

„Magyarország jól tudja, milyen előnyökkel jár Svédország NATO-tagsága”, mondta David Pressman amerikai nagykövet egy pénteki eseményen, ahol újságírókkal beszélgetett. Miközben Novák Katalin a héten újra sürgette a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását - csak aztán szülőire kellett mennie -, Szijjártó Péter külügyminiszter újabb indokot talált a nyilvánosság előtt a halogatásra.

A külügyminiszternek most elvileg egy svéd tananyagként megjelölt 2019-es videó szúrja a szemét, ami a NER kevésbé elegáns húzásaival szemlélteti a magyar demokrácia hanyatlását, mint a Népszabadság bezárása vagy a CEU elkergetése.

Pressman azt mondta

„a Magyar Honvédség minden egyes vadászgépe svéd repülőgép. Az összes repülő karbantartását a svéd hadsereg támogatja. Magyarország jól tudja, milyen óriási előnyökkel járna Svédország csatlakozása a NATO-hoz valamennyi szövetségesnek”.Az amerikai nagykövet beszélt arról is, hogy mivel már maga Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette, hogy támogatja Svédország szövetségi tagságát, nagyon várja a magyar kormány és a parlament gyors fellépését.

Az Ukrajna elleni invázió hatására Svédország már tavaly májusban beadta a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, de azt Magyarország és Törökország nem ratifikálta. Igaz, Törökország júliusban már bejelentette, hogy beadja a derekát. Elviekben a magyar kormány is támogatja, de mindig más és más kifogást találnak arra, miért nem tud ezzel foglalkozni a magyar parlament: először társadalmi egyeztetés hivatkoztak, majd arra, hogy az Európai Bizottság által elvárt jogszabály-módosítások olyan mértékben kötik le a törvényhozást, hogy egyszerűen nem fér bele a NATO-bővítés megszavazása.

Bár Orbán személyesen tett ígéretet arra, hogy 2023 elején sor kerülhet a szavazásra, ebből se lett semmi, mert állítólag annyira megosztott volt a kormánypárti frakció, hogy Hende Csabának és még pár fideszesnek skandináv körutazást kellett szervezni. Konkrét követelésük ezután sem volt a svédekkel szemben, a mostani Szijjártó-levélhez hasonlóan csak sorra emlegették fel azokat az eseteket, amikor a svédek a magyar demokrácia állapotára tettek megjegyzéseket. Egyre inkább úgy tűnt, hogy a törököket akarjuk bevárni, amit Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a nyáron el is ismert.

Ugyanakkor, amikor egy orosz tankönyvben fasiszta felkelésként mutatták be az 1956-os forradalmat, Szijjártó nem írt levelet, nem kérette be a nagykövetet, csak azt mondta, erről nem hajlandóak vitát nyitni.