Százhúszezer örmény távozhat hegyi-karabahból Örményországba a helyi vezetés szerint

külföld
2023 szeptember 24., 17:55

Nem akar Azerbajdzsánban élni, etnikai tisztogatástól tart a hegyi-karabahi örmény nemzetiségű lakosság, ezért nagyjából százhúszezeren emigrálhatnak Örményországba, közölte a szakadár régió vezetése. Örményország miniszterelnöke is azt mondta, hogy a karabahi örmények valószínűleg elhagyják a régiót, országa pedig készen áll befogadásukra, miután a térség vezetése vereséget szenvedett Azerbajdzsántól.

photo_camera Orosz békefenntartó a már azeriek által ellenőrzött Hegyi-Karabahban. Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

„Ha nem teremtenek megfelelő feltételeket ahhoz, hogy a hegyi-karabahi örmények otthonaikban élhessenek, és nem jönnek létre hatékony védelmi mechanizmusok az etnikai tisztogatások ellen, akkor megnő a valószínűsége, hogy a hegyi-karabahi örmények a szülőföldjükről való számüzetésben látják az egyetlen lehetőséget életük és identitásuk megtartására” - mondta Nikol Pasinján, Örményország miniszterelnöke, akit többen is lemondásra szólítottak fel, miután nem tudta megvédeni a karabahi örményeket.

A nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert, de jó ideig kvázi önálló irányítással működő Hegyi-Karabah szeptember 20-án megadta magát, amit az azeri hadsereg alig 24 órás villámháborúval kényszerített ki.

Azerbajdzsán azt állítja, garantálja a helyiek jogait és integrálja a régiót, de az örmények elnyomástól és etnikai tisztogatásoktól tartanak. Karabah örmény vezetése közölte, hogy akik az azeri katonai művelet miatt hajléktalanok lettek, és el akarnak menni, azokat az orosz békefenntartók elkísérik Örményországba.

Örményország szerint vasárnap estig 377 menekült érkezett hozzájuk Karabahból. (Reuters)

Kiemelt videóink