Mivel indítja az őszi ülésszakot Orbán megrogyott költségvetés és csökkenő reálbér idején?

  • Hétfőn elkezdődik a parlament őszi ülésszaka.
  • A költségvetés mostanra megrogyott.
  • A reálbér csökken.
  • Miről lesz szó ehhez képest a parlamentben?
36 poszt
Időrend
2023 szeptember 25., 13:48

Így indult az őszi ülésszak

A parlament ülése folytatódik, mi ezzel elbúcsúzunk.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
2023 szeptember 25., 13:33

Orbán azt állította, hogy vízfelesleg van Magyarországon, amit a csatornarendszeren keresztül az ország bármely pontjára el lehet vezetni

Orbán legmeghökkentőbb válaszait talán az akkugyárak ügyében adta. Konkrétan azt mondta, hogy Magyarországon nemhogy nincs vízhiány, de vízfelesleg van. Ha lehet, ennél is különösebb tényállítása volt, miszerint létezik egy olyan csatornarendszer, amin keresztül a vízfelesleget el tudjuk vinni bárhová az országban. Orbán ezt nem ironikusan mondta. Arról is említést tett, hogy "a Duna 5 másodperc alatt többet hoz, mint amennyit egy akkugyár egy év alatt elfogyaszt vízből", jóllehet a tervezett és épülő akkugyárak jelentős része a Dunától többszáz kilométerre található.

Orbán hosszabb, nem kevésbé egyedi magyarázatot adott arra, hogy a kormány miért feküdt rá ennyire a kínai akkugyárak engedélyezésére.

Levezetése szerint jelenleg úgy 140 ezer ember dolgozik az autóiparban Magyarországon, ami durva becsléssel 500 ezer ebből élő embert jelent a családtagokkal együtt. De az Unió döntése értelmében 2035 után nem lehet robbanómotoros autót gyártani az Unióban. Orbán szerint az ebből eredő problémákat egyetlen módon lehet megoldani: ha olyan technológiai váltást hajtunk végre ezekben az üzemekben, hogy 2035 után is folytathassák a termelést. Orbán kissé zavaros módon arról magyarázott, hogy emiatt akkor maradhatnak meg a jelenlegi autógyárak, ha akkumulátorgyárak épülnek melléjük. Nem volt világos, hogy a Mercedes vagy az az Audi gyárainak elektromosautó-gyártásra törénő átállítását, a saját, piacképes e-autóik kifejlesztését mennyiben befolyásolná, hogy vannak-e Magyarországon kínai akkugyárak a közelükben.

2023 szeptember 25., 13:30

Ukrajna, az EU, Soros György, a migránsok és az ellenzék mellett a jegybank is megkapta Orbántól a parlamenti évadnyitón

A jegybank ugyanis szerinte nem képes úrrá lenni az infláción, ezért a kormánynak kell közbe lépni.

Vagyis az egyik legfontosabb megélhetési kérdésben Orbán már nemcsak kifelé mutogat, hanemvisszadobta a labdát a jegybanknak Matolcsy György kritikája után.

2023 szeptember 25., 13:19

Orbán: Ki lopná el az uniós forrásokat, a tanárok?

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Sikerült megvédeni a munkahelyeket - válaszolja Orbán az MSZP-s Tóth Bertalannak annak a megjegyzésére, hogy nincsenek jó hírek. 2024-ben pedig szerinte reálbér-növekedés lesz.

Abban „lelki defektust” érez, hogy az ellenzéki képviselők „annak szurkolnak”, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat.

Ki lopná el az uniós forrásokat, a tanárok lopnák el?

- válaszolja Tóth Bertalannak.

2023 szeptember 25., 13:16

"Az egyik amerikai kormányzópárt pénzt a adott Önöknek, hogy megbuktassanak bennünket"

"Az egyik amerikai kormányzópárt pénzt adott Önöknek, hogy megbuktassanak bennünket" - mondta Orbán az ellenzékre célozva, amivel Ungár Péter egyik külpolitikai megjegyzésére reagált. Majd a nemzetközi diplomácia számkivetettjeként azt fejtegette, hogy Magyarország kész mindenkivel az együttműködésre, hiszen a külpolitika célja barátokat szerezni. Helyes-e érzelmi alapra helyezni a külpolitikát? Nem helyes. Magyar politika soha nem tesz fel mindent egyetlen zsetonra - magyarázta még az amerikai demokratákat súlyos vádakkal illető miniszterelnök.

2023 szeptember 25., 13:09

Orbán: Gyurcsányék terve, hogy visszahozzák a Gyurcsány-korszakot

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Orbán Viktor viszonválaszban azt mondta: Gyurcsány Ferenc felszólalásában imponált neki, hogy ennyire bízik a feleségében. Szerinte „a házastársi-terv”, hogy visszahozzák a Gyurcsány-korszakot.

Magyarország senki ellen nem folytat háborút - üzente a DK frakcióvezetőjének.

A jobbikos felszólalásra azt válaszolta: nem igaz, hogy Magyarország nem tett meg mindent az elmúlt 13 évben, hogy energetikailag független legyen. Az ársapka szerinte nem kommunista intézmény, más európai országok is alkalmaznak ilyet, például Franciaország.

Ungár Péternek (LMP) azt válaszolta, Magyarország azért klímabajnok, mert képes egyszerre növekedni, és csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Nemzeti konszenzust teremteni geopolitikai kérdésekben szerinte nagyon nehéz, mert nyugaton ideológiai kérdést csináltak ebből. „A háború nem kívánságműsor, hanem erő kérdése” - mondta. Szerinte szamárság, hogy Oroszország eljuthat a magyar határig, vagyis a NATO határáig, mert Oroszország nem elég erős ehhez.

Orbán szerint minket azért érdekel a svéd film, mert azt iskolákban is tanítják, ezt pedig nem fogadjuk el.

Svédország biztonságát semmi sem fenyegeti

- mondta Orbán, ezért nem sürgető, hogy a parlament megszavazza a NATO-csatlakozást. Előbb ki lehet követelni a tiszteletet. A finn analógia szerint nem érvényes, nem Magyarország volt az utolsó, aki megszavazta.

2023 szeptember 25., 13:05

Kocsis Máté egyetlen szót sem reagált Orbán beszédére

Ezzel szemben végigvette az ellenzéki reagálókat és őket illette kommentekkel. A momentumos Gelencsér Ferencnek azt tanácsolta, hogy ha a felszólalását chat GPT-vel írja, akkor olvassa is azt el előtte és ne izguljon közben. Ungár Péternek azt üzente, hogy a NATO-csatlakozás nem üzlet, a jobbikosokat a párt egykori EP képviselőjére, az oroszoknak történő kémkedés miatt elítélt és elfogatóparancs hatálya alatt álló KG Bélára, illetve a volt pártelnök Gyöngyösi Mártonra, aki 2014-ben megfigyelőként legitimálta a krími "népszavazást". Szabó Tímeát dollárbaloldalozta, pártját az "elveszett adományládikák fosztogatóinak" nevezte, Szabót pedig később "a belpolitika külkereskedőjének", aztán leült.

2023 szeptember 25., 12:51

Képek a parlamenti ellenzékről

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
2023 szeptember 25., 12:47

Gyurcsány: Szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ennek a háborúnak a célja nem a nemzet felemelése, hanem a kormányhű hatalmi rendszer megerősítése - mondja a kormány EU elleni háborújáról Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője. „A kormány hazugságból és erőszakból ötvözött fegyvereket használ.”

Pénzünk, a magyar forint értéke rohamosan zuhan, mondja.

Rosszabbul élünk, mint egy éve, mondja Gyurcsány, szerinte más politika és más kormány kell.

Szerinte haza kell küldeni az akkumulátor-gyárakat.

„Szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell”

- ismételte meg többször.

2023 szeptember 25., 12:42

A KDNP-s Simicskó szerint Orbán már orvosolta is a bajokat, majd együttérzett az orosz kisebbséggel

Simicskó István KDNP-s frakcióvezető egyetértett azzal, hogy "fontos siker" volt az atlétikai vébé és örült annak, hogy Orbán nemcsak felismerte a bajokat, de orvosolta is azokat. Ami az orosz-ukrán háborút illeti, Simicskó egy pillanatra megpróbálta átérezni "egy donbaszi, eddig kisebbségben élő orosz igazságát", nemcsak az ukránokét.

2023 szeptember 25., 12:36

Így hallgatja az ellenzéki felszólalásokat a miniszterelnök

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
2023 szeptember 25., 12:33

Gelencsér Ferenc: Attól fél Orbán, hogy mi kerül elő egy moszkvai irattárból?

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője szerint a kormány már arról sem mond igazat, hogy Orbán nyaral-e. A nyaralóügy miatt egy normális országban már valaki lemondott volna Gelencsér szerint.

2022 óta ötven megszorítást vezetett be a kormány és 20-szor emeltek adót, mondja.

Vezetnek Önök háztartást? Tudják, mi van a boltokban? - kérdezi a kormánypárti képviselőket. A munkaalapú gazdaság csődjét mindenki látja a boltokban, mondja. Szerinte ehelyett emberközpontú gazdaságra van szükség.

Mitől fél miniszterelnök úr, talán attól, hogy előkerülnek egy moszkvai irattárból a rendszerváltás előtti tevékenységei? - kérdezi az oroszpolitikával kapcsolatban.

2023 szeptember 25., 12:28

Rákosi iparfejlesztéséhez hasonlította Orbán akkugyárait Szabó Tímea

A párbeszédes Szabó Tímea azt észrevételezte, hogy bár Orbán a beszédében több helyen beszélt a szuverenitásról, azt nem tette szóvá, hogy az új orosz iskolai tankönyvben 56-ot fasiszta lázadásnak minősítették. Az ellenzéki képviselő kiemelte, hogy Európában itt a legmagasabb még mindig az infláció, jóval magasabb, mint a régiónk Ukrajnával határos országaiban. Szabó felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán az uniós támogatások visszatartására hivatkozott többször is, miközben például a 315 milliárdos atlétikai vébét a magyar költségvetés állta és a pedagógusok béremelése ennél kevesebből megoldható lett volna. A Fidesz-kormány akkumulátorgyártást erőltető iparpolitikáját Szabó Rákosi Mátyás "vas és acél országa" stratégiájához hasonlította és azt mondta, nem magyar érdek a magyar vízkészlet átadása a kínaiaknak.

2023 szeptember 25., 12:17

Tóth Bertalan: A fideszesek egymásra mutogatnak

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a magyar embereknek nem sok jót jelent Orbán beszéde, mert nem esett sok szó a megélhetési problémákról.

Önök a szövetségeseinket kioktatják, úton-útfélen keresztbe tesznek nekik, miközben keleti diktátorokkal találkoznak - mondja Orbánnak. Menczer Tamás ellenfilmje a svéd demokráciáról szerinte olyan, mint „az óvodában”.

Felidézte, hogy Matolcsy György a kormányt okolta a gazdasági nehézségekért, Varga Mihály pedig megszorításokat lengetett be, mire Kocsis Máté azt mondta, hogy ez csak magánvélemény - „nem értem, hogy mi történik, a fideszesek egymásra mutogatnak”.

Tóth Bertalan szerint a megoldás az lenne, hogy hozzák haza az uniós pénzeket: ehhez az kell, hogy ne lopják el, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket.

2023 szeptember 25., 12:14

Orbán a bőséges brüsszelezés közben egy dolgot nem tett meg, amit a tavalyi parlamenti szezonnyitón még igen

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Orbán a mostani beszédében már Magyarország ellenségei közé sorolta a brüsszeli bürokratákat, Soros-birodalom és az amerikai demokraták mellett. Tavaly is brüsszelezett bőven, de akkor hozzátette ezt is:

„Végezetül, Tisztelt Ház megerősítem, hogy a Brüsszellel fennálló vitáink ellenére Magyarország továbbra is az Európai Unió tagjaként képzeli el a jövőjét. Mi, magyarok európai nemzet vagyunk. Éppen olyan fontos árnyalata vagyunk az európai nemzetek közösségének, mint bármely tagállam. Az Európai Unió csak akkor lesz erős és életképes, ha minden árnyalatát megtartja és tiszteli. Azok, akik elvitatják a jogainkat, egyszínű, falanszter Európát képzelnek el. Mi ragaszkodunk a hagyományainkhoz, nemzeti sajátosságainkhoz és saját észjárásunkhoz, ha tetszik ez másoknak, ha nem. Büszke nemzet vagyunk, aki tudatában van annak, hogy mindig többet adott a világnak, mint amit kapott tőle. Ez a mi magyar hozzájárulásunk az európai népek nagy közös teljesítményéhez, amelyre barátaink a jövőben is számíthatnak.”

Az idei beszédéből ez már kimaradt.