Újabb aggasztó hírt adott magáról a válságban lévő kínai ingatlanos óriáscég, az Evergrande

külföld
2023 szeptember 25., 05:09

Az ingatlanszektorral kapcsolatos aggodalmak rövid szünet után ismét felerősödtek Kínában. Hétfőn a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, az Evergrande részvényei nagyot, 24 százalékot estek, írja a Reuters. A cég ugyanis vasárnap késő este közölte, hogy nem kezdeményezhet újabb adósságkibocsátást fő hazai leányvállalata, a Hengda Real Estate Group elleni vizsgálat miatt.

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

Az Evergrande, ami a kínai ingatlanválság szimbólumává vált, augusztusban 17 hónap kihagyás után 87 százalékos mínusszal, azaz 2 milliárd dolláros veszteséggel tért vissza a tőzsdére. A vállalat most azon dolgozik, hogy hitelezői jóváhagyják az adósságátütemezési tervet, miután 2021 végén fizetésképtelenné vált. Az idén márciusban bemutatott terv szerint az Evergrande több lehetőségeket javasolt az offshore hitelezőknek, például azt, hogy a jelenlegi adósságállományukat átválthatják új, 10-12 éves lejáratú kötvényekre. Erre jelentett súlyos csapást a vasárnap esti bejelentés.

„Az adósságátütemezési terv most elakadt, és nem tudnak továbblépni” – mondta Steven Leung, a hongkongi UOB Kay Hian értékesítési igazgatója. „Más lehetőségek, mint például az adósság átváltása más tőzsdén jegyzett egységeik részvényeire, most szintén nem tűnnek működőképesnek.”

A kormány intézkedései miatt az elmúlt időszakban kicsit fellélegezhetett a kínai ingatlanszektor, ráadásul két nagy fejlesztő cég is adósságmegállapodást kötött hitelezőivel. Aztán jött megint az Evergrande, és újra esni kezdtek a részvények. „A (fejlesztők) pénzügyi stabilitásával kapcsolatos aggodalmak még mindig beárnyékolják az ingatlanszektort, különösen a kisebb ingatlanfejlesztők esetében, akiknek magas a hitelállománya, de nagyon kevés ingatlanprojekt van a kezükben” - mondta Leung.