Vitézy Dávid kiakadt a rendőrség gyalogosokat becsicskító oktatóvideóján

közlekedés
2023 szeptember 25., 06:06

„A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is” – ezt Vitézy Dávid, a volt közlekedési államtitkár írta egy kommentben a rendőrség új, Facebook-videója alá, amiben a rendőrség gyakorlatilag azt magyarázza el, hogy gyalogosként jobb rettegni és becsicskulni az autósokkal szemben, ha egy lámpa nélküli zebrához érkezünk. Ott, ahol a KRESZ szerint egyébként az autósnak kellene megállnia, nem a gyalogosnak, mert utóbbinak van elsőbbsége.

A videóban a rendőrség azt tanácsolja a gyalogosoknak, hogy „nyomjanak egy lájkot” az autósoknak, ha átengedik őket, mert akkor „legközelebb is át fog engedni”. Emellett arról is beszél a videóban egy „rendőrség” feliratos kantáros nadrágot viselő úr, hogy „az autó közel van, ha el lehet olvasni a rendszámát, és nagyon közel, ha látni lehet, hogy nő vagy férfi vezeti”.

„Addig nem lépsz le, amíg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe. Ha átengedett, nyomjál neki egy lájkot” – a rendőrség szerint ez a főszabály, nem pedig az, hogy autós megáll.

link Forrás

A rendőrség egyébként kommentben reagált Vitézy megjegyzésére, miszerint:
„Természetesen kollégáink a szabályok betartatásán is dolgoznak, de ha csak egy életet sikerül megmenteni egy ilyen videóval, már megérte.” (RTL)