15 milliárdos lehet a pünkösdi egyházhoz kötődő költségvetési csalásban a kár

belföld
2023 szeptember 26., 07:57

„Az eddigi gyanúsítások során közölt bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege meghaladja a 15 milliárd forintot” – közölte a Békés megyei főügyészség a Magyar Narancs kérdésére. A lap szerint ezzel a Magyar Pünkösdi Egyház intézményei ellen folyó eljárás szintet lépett. A bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettében folyó nyomozás ugyanis eddig csak 8 milliárd forintra tette a károkozás mértékét, tavaly májusban pedig még csak félmilliárd forintos pénzmosásról szólt a vád.

A lap felidézi: a megyei ügyészség 2018 óta folytat kiterjedt vizsgálatot az ügyben, amely középpontjában a békéscsabai Közösségi Misszió (KM) van, amely az egyház legnagyobb, békéscsabai központú intézménye. A vizsgálat emellett kiterjedt a pünkösdisták egyháztanácsára, elnökségére, az egyház környékén működő tucatnyit szervezetre és azok összetett kapcsolatainak rendszerére. „De megtalálható a KM-hez tartozó és a gyanús pénzmozgásokban fontos szerepet játszó Szocnet Kft. és a Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségi köréhez tartozó Magyar Termés TÉSZ Kft. is” a vizsgálatban, derül ki a cikkből.

A Közösségi Misszió két ügyvezetője, dr. V. György és dr. V. Károly már 2022 áprilisa óta letartóztatásban van, békéscsabai és eleki otthonaikban a nyomozók már 2021 novemberében házkutatást tartottak. A Magyar Narancs felidézi: a házkutatások és a 2022. áprilisi letartóztatásuk közben mindketten sikerrel kérték felvételüket a Fidesz békéscsabai szervezetébe.

Herczeg Tamás, a párt békéscsabai parlamenti képviselője a lap korábbi megkeresésére erről annyit mondott: „Mint mindenki más hasonló ügyben, esetükben is érvényes az ártatlanság vélelme”. A békéscsabai Fidesz egyébként sem tűnik válogatósnak: a párt nemrég azt a Szegedi Balázst választotta városi elnökének, akiről nemcsak azt érdemes tudni, hogy eleresztett egy galambot a béke érdekében, hanem azt is, hogy a bíróság 2024 végéig eltiltotta a cégvezetéstől.