Több mint 28 ezer ember menekült Hegyi-Karabahból Örményországba

háború
2023 szeptember 26., 18:35

Az örmény kormány sajtószolgálata közölte, hogy több mint 28 ezer hegyi-karabahi menekült érkezett Örményországba.

A tájékoztatás szerint 28 120 olyan hegyi-karabahi örmény utazott be Örményországba, akik rákényszerültek az áttelepülésre. 20 800 fő regisztrációját már elvégezték, 7320 fő igényeit még nyilvántartásba kell venni.

Az örmény kormány szóvivője nem sokkal korábban ismertette, hogy eddig 1298 menekültet Szjunik tartományban helyeztek el, 532-őt Vajoc Dzorban, 752-öt Gegarkunikban, 268-at pedig Tavusban.

Menekültek érkeznek Örményországba Hegyi-Karabahból
photo_camera Menekültek érkeznek Örményországba Hegyi-Karabahból Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Az örmények sietve hagyják el Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet, miután a múlt héten az azeri hadsereg gyors hadművelettel fegyverletételre kényszerítette a szakadár térség fegyvereseit. A benzinkutaknál pánikvásárlások kezdődtek.

Hétfőn 20 órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtartálynál robbanás történt, aminek az oka egyelőre ismeretlen. A legfrissebb adatok szerint legalább 125-re nőtt a halottak száma, a holttesteket átvitték Örményországba. Korábban még 20 halottról és 290 sérültről lehetett tudni.

A helyi vezetés szerint 120 ezer örmény távozhat hegyi-karabahból Örményországba. Nikol Pasinjan örmény kormányfő hétfőn a nemzetközi közösségek támogatását kérte a térségben folyó etnikai tisztogatások miatt. (MTI)