A MÁV szerint az osztrák vasút kérése aránytalanul hátrányosan érintette volna a belföldi közlekedést

belföld
2023 szeptember 29., 15:57

Ahogy azt korábban már megírtuk, hétfőtől több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig fog közlekedni az osztrák vasúttársaság, az ÖBB közleménye alapján. Mindezt pedig azért, mert a MÁV-nak a Győr-Budapest vonal felújítása miatt egyetlenként közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan (20-30 perc késésnél kevesebbel) közlekedtetnie a járatait, hiába figyelmeztették erre többször is az osztrákok.

A Kálmán Imre EuroNight vonat a Keleti pályaudvaron
photo_camera A Kálmán Imre EuroNight vonat a Keleti pályaudvaron Forrás: MÁV / Facebook

Az ÖBB tájékoztatása alapján október 2-től október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon utazók számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények belföldön és külföldön is, azonban mostantól bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell majd átszállni.

A MÁV közleményében azt írta, hogy ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat,

„olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan”.

Tehát ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a MÁV-nak garantálnia kellett volna, hogy a Budapestről induló railjetek ne késsenek 20- vagy akár 30 percnél többet, ezt azonban azért nem tudták megoldani mert akkor a belföldi járatok még a szokásosnál is többet késtek volna.

Emellett mivel szerintük „elsősorban az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak”, közleményükben még tanácsokkal is szolgáltak az ÖBB számára:

„segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest járatokat. Az ÖBB és a MÁV illetékesei között az egyeztetés folyamatos.”

A pontos változásokról azt írták, hogy a Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló railjet vonatok mostantól csak Bécsig közlekednek, utasaik bécsi átszállással utazhatnak majd tovább München felé. A változás nem minden railjet járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe induló és 17:40-kor Salzburgba induló járat továbbra is a teljes útvonalon fog közlekedni.

Emellett a változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Müncehen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN 462) közlekedését sem. Magyarország felé valamennyi railjet vonat továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállni.

A MÁV a hétvégén további, folyamatos tájékoztatást ígér sajtóközleményeken és a MÁVINFORM Facebook oldalán keresztül.