Az osztrákok levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

közlekedés
2023 szeptember 29., 08:52

Hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról, azaz kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg és München fele továbbmenő Railjeteket az osztrák vasúttársaság, írja Vitézy Dávid a Facebookon, az ÖBB közleménye alapján.

Mindezt azért, mert a MÁV-nak a Győr-Budapest vonal felújítása miatt egyetlenként közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan (20-30 perc késésnél kevesebbel) közlekedtetni, jegyzi meg Vitézy, hozzátéve, az osztrákok figyelmeztették is a MÁV-ot.

Az ÖBB közleménye szerint október 2. és október 26. között Budapestről Bécsen keresztül Münchenbe közvetlen járatok nem közlekednek, ahogy a Salzburgba és Linzbe utazóknak is át kell szállniuk Bécsben.

Vitézy szerint felfoghatatlan, hogy az osztrákok jelzései után miért nem sikerült a vonatokat olyan időpontban indítani Budapestről – akár a menetrendet módosítva –, hogy időben odaérjenek Bécsbe. Ráadásul ennek már a legkisebb odafigyelés vagy a probléma megoldásának szándéka mellett sikerülnie kellett volna.

„Az, hogy ez mégis így történik, egyet mutat: lényegében az intézményes szakmai kontroll megszűnt a MÁV működése fölött, s ezt a fajta rugalmatlanságot és az utasok szempontjainak leghátulra sorolását következmények nélkül meg lehet tenni - az ország legfontosabb nemzetközi vasúti kapcsolatánál.”