„Nekünk, ukránoknak nincs más választásunk” – a kanadai nácibotrány és a Halicsina hadosztály

külföld
2023 szeptember 30., 11:45
  • A kanadai politikai elitnek nem volt elég esze, hogy rájöjjön, az az ukrán, aki a II. világháborúban a szovjetek ellen harcolt, jó eséllyel közel kerülhetett a németekhez.
  • A Halicsina SS-hadosztály létrehozásától az ukrán nacionalisták egy része annak idején azt remélte, fontos lépés lehet az önálló államuk megteremtése felé vezető úton.
  • Kanadának egyszerre sikerült kínos helyzetbe sodorni a Zelenszkij-csapatot, felhergelni a lengyeleket és lovat adni az oroszok alá.

„Amikor Németország nagy Führere engedélyt adott arra, hogy hadosztályt alakítsunk, minden mással felhagytam: hozzáláttam az agitációhoz, a fiatalok megszervezéséhez. Büszke voltam rá, hogy a világ legjobb hadserege, a német a kötelékébe fogadott. Az egyetlen nemzet Európában, amelyhez minden kétséget kizáróan kötődhet a népem, az a német. Nekünk, ukránoknak nincs más választásunk, erről tanúskodnak a tények, ezt igazolja a történelem. Meggyőződésem, hogy népem a németekkel szövetkezve boldogan fog élni az új Európában, az európai közösség szépségre, igazságra, dicsőségre való törekvésének élharcosaként.”

Ezt Mikola Uhrin-Bezhrisnij író-pedagógus-katona, a XX. század közepi ukrán nemzeti-felszabadító mozgalmak ismert figurája írta 1944 januárjában, a lelkes szerzőt 2018-as tanulmányában idézi Roman Ponomarenko történész. A terjedelmes szöveg az Ukrajinszka Pravda történelmi testvéroldalán jelent meg, a dolgozatban Ponomarenko arra tett kísérletet, hogy felvázolja a vitatott megítélésű Halicsina SS-hadosztály létrehozásának és működtetésének kontextusát.

98 éves ajándék az ukránoknak

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.