Brüsszel szerint nincs döntés a magyar EU-s pénzekről, és alku sincs Ukrajnával kapcsolatban

eu
2023 október 03., 18:50

A Financial Times arról írt, hogy Brüsszel feloldhatja az EU-s pénzek egy részének befagyasztását, cserébe Ukrajna támogatását kérik.

Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová tagadta az értesülést, miszerint Brüsszel engedett Budapestnek azért, hogy cserébe a magyar kormány ne vétózza meg Ukrajna pénzügyi támogatását – írja a HVG.

Arról, hogy van-e üzlet az Európai Bizottság és a magyar kormány között, Jourová azt mondta, hogy nincs, ez alaptalan spekuláció.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke 2020. június 24-én Brüsszelben
photo_camera Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke 2020. június 24-én Brüsszelben Fotó: Olivier Hoslet/AFP

A lap szerint azt nem lehet várni, hogy hivatalosan egy ilyen üzletet megerősítsen valaki, de ha Magyarország a színfalak mögött ennek a forrásnak a feloldásához kötné a hozzájárulását, akkor olcsón adná a zsarolási potenciálját, hiszen a folyamat zajlik a maga medrében, semmi megoldhatatlan feladatról, akadályól nem lehet tudni, vagyis a kormánynak felesleges lenne ezt a tárgyalási pozíciót elfoglalni.

Magyarországnak ugyan elérhető közelségbe került a hétéves költségvetés egy része, de ebben nincs újdonság, sőt a határidő egy hónappal kitolódott. (HVG)