FT: Brüsszel feloldhatja az uniós pénzek egy részének befagyasztását

külföld
2023 október 03., 07:30

Magyarország november végén megkaphatja az Európai Bizottságtól a korábban befagyasztott uniós források több mint felét, 13 milliárd eurót, írja a Financial Times. Azt remélik, hogy Budapest ezek után hozzájárul a költségvetés megemeléséhez és Ukrajna támogatásának folytatásához.

A lap szerint a tavaly decemberben befagyasztott források egy részének felszabadítása Orbán Viktor miniszterelnök győzelmét jelentené.

Az EU a 22 milliárdos eurós kohéziós forrás visszatartását a jogállamisággal kapcsolatos aggályokkal és az emberi jogok helyzetével indokolta. A kohéziós alapok célja a gazdasági és társadalmai különbségek csökkentése, a fenntartható fejlődés előmozdítása.

Brüsszel a 13 milliárd euró felszabadítását a májusban bevezetett magyar igazságügyi reformokkal indokolná. Szeptember végén levélben kértek pontosítást a magyar kormánytól, amint befut a válasz, az értékelés folytatódik.

AZ Európai Bizottság Ukrajnát 50 milliárd euróval támogatná, ami különösen sürgős azok után, hogy az amerikai szenátus nem szavazott meg Kijevnek egy hatmilliárd dolláros katonai támogatást.

Talán az sem véletlen, hogy Ukrajna éppen hétfőn vette le az OTP Bankot a háborút támogató országok feketelistájáról.