A szlovák kormány visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon

külföld
2023 október 04., 09:43

A szlovák kormány szerdán úgy döntött, hogy átmenetileg visszaállítja az ellenőrzést a szlovák-magyar határon - írja a Paraméter.sk. Az ellenőrzés csütörtökről október 14-ig lesz érvényes, a határ teljes hosszán, a szlovák belügy szerint az aktuális fenyegetettséghez mérten rugalmasan, a biztonsági helyzet alakulásától függően.

A szlovák kormány azzal indokolta az ellenőrzés visszaállítását a magyar határon, hogy így lehet a legjobban csökkenteni a Magyarország felől érkező illegális bevándorlók számát. Ahogy korábban írtuk, ősszel Magyarország felől egyre többen léptek be illegálisan Szlovákiába, a migráció kérdése így a szombati parlamenti választást megelőző kampány egyik fő téma is lett. A növekvő migrációs nyomás mögött az állhat, hogy a magyar kerítés a kormányzati propaganda állításai dacára nem elég a menekültek megállítására, a már Magyarországon tartózkodó illegális bevándorlók és az őket mozgató embercsempészek elkerülik Ausztriát a szigorított osztrák határellenőrzés miatt.

photo_camera Szlovák rendőrök ellenőrzést tartanak a Rajka-Dunacsún (Cunovo) határátkelő szlovák oldalán 2015. szeptemberében. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A szlovák választási kampányban az is felmerült, bár bizonyítani senki sem tudta, hogy a magyar kormány besegített a menekültekkel a szigort hirdető potenciális szövetségesének, Robert Ficónak.

A megnövekedett nyomás miatt szerdától Csehország, Lengyelország és Ausztria is szigorította az ellenőrzést a szlovák határszakaszokon, részben erre is reagált a szlovák kormány a magyar határellenőrzés bejelentésével.