Bóka: Magyarország nem támogatna szankciókat Azerbajdzsán ellen

POLITIKA
2023 október 04., 06:09

A magyar kormány nem támogatja, hogy Azerbajdzsán ellen szankciókat vezessen be az EU a hegyi-karabahi események miatt - ezt nyilatkozta a francia Le Point hetilapnak Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. A minisztert azután kérdezték erről, hogy az Európai Parlament képviselői szankciókat sürgettek az azeri kormány ellen és többek között a gázimport leállítását követelik, amiért az azeriek szeptember végén villámháborúval elfoglalták Hegyi-Karabahot, és mostanra lényegében minden ott élő örményt elüldöztek onnan.

Bóka szerint Magyarország támogat minden olyan kezdeményezést, amely fenntartja a párbeszédet a felek között a konfliktus enyhítése és a békés megoldáshoz való visszatérés érdekében. "Sajnálatosnak tartom, hogy a hegyi-karabahi helyzet ilyen mértékben eszkalálódik. Sajnálatos, hogy katonai erő alkalmazása történt. Szeretnénk látni a helyzet enyhülését a polgári lakosság biztonságának szavatolása érdekében. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Uniónak szerepet kell játszania a feszültség csökkentésében és amennyire lehetséges, meg kell kísérelnie közvetíteni a felek között. Ennek érdekében az Európai Uniónak meg kell őriznie közvetítői pozícióját ezért, hogy mindkét féllel tárgyalhasson". A szankciók viszont nem vezetnének a feszültség enyhítéséhez és nem fordítanák vissza a folyamatot az Orbán-kormány legújabb minisztere szerint.

A magyar kormány szeptemberben blokkolta, hogy az EU tagállamai közös nyilatkozatban ítéljék el Azerbajdzsán keresztény örményeket lerohanó villámháborúját. Ilham Alijev azeri diktátor Orbán Viktor nagy barátja, akit a magyar miniszterelnök meg is hívott Augusztus 20-án Budapestre tűzijátékot nézni. (MTI)