Magyarország nem akarta elítélni Azerbajdzsánt Hegyi-Karabah lerohanása miatt

POLITIKA
2023 szeptember 22., 14:06

A 27 uniós tagállam eredetileg közös nyilatkozatban akarta elítélni Azerbajdzsánt, amiért a héten lerohanták a keresztény örmények által lakott Hegyi-Karabah régiót. A harcokban több tucatnyian meghaltak, civilek és katonák egyaránt. Azonban végül csak Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ítélte el a hadműveletet. Rikard Jozwiak, a Szabad Európa tudósítója uniós tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a közös nyilatkozatot Magyarország blokkolta. Később Szijjártó Péter az oldalán ezt annyiban finomította, hogy „Magyarország és több más tagállam is tett észrevételeket és javaslatokat a közös nyilatkozathoz, de nem jött létre konszenzus, ezért az EU főképviselője saját nevében adta ki a nyilatkozatot”.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök és Orbán Viktor
photo_camera Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök és Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A magyar külügyminiszter szerint háború helyett itt is békére van szükség, „hosszú évek, évtizedek után itt az ideje annak, hogy véget érjen a karabahi emberek szenvedése. Ezen egyoldalú nyilatkozatok nem segítenek, viszont az ENSZ kiváló alkalmat ad arra, hogy ezeket személyesen lehessen megbeszélni”.

Ilham Alijev Orbán Viktor fontos keleti szövetségesének számít, legutóbb a teraszára is meghívta tüzijátékot nézni augusztus 20-án. Nem sokkal később pedig arról beszélt, milyen fontos szerepet játszanak ezek a keleti szövetségek az ország energiaellátásában. Azerbajdzsánból leginkább áramot hoznának Grúzia, Románia bevonásával, tenger alatti vezetéken. De például a Mol pozsonyi finomítója is azeri olajat dolgoz fel.

A 24.hu megkereste az üggyel kapcsolatban az Európai Bizottságot, de csak annyit mondtak, hogy a unió külpolitikai döntéshozatalával kapcsolatos bizalmas információt nem adhatnak ki.

Az Európai Bizottság pénteken 500 ezer eurós (mintegy 200 millió forint) humanitárius segélyt ígért a Hegyi-Karabahban kiéleződött fegyveres konfliktus által érintett lakosság támogatására. A sürgősségi támogatás az év elején a hegyi-karabahi válságra elkülönített 1,17 millió eurós uniós humanitárius segélyen felül érkezik. Az EU szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen áll a további segítségnyújtásra - emelte ki. Az EU a hegyi-karabahi konfliktus 2020-as kiéleződése óta több mint 21 millió euróval támogatta az örményországi és azerbajdzsáni humanitárius műveleteket.