Azerbajdzsán őrizetbe vette Hegyi-Karabah korábbi elnökét

külföld
2023 október 05., 09:30

Azerbajdzsán megerősítette, hogy őrizetbe vette a szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét. Araik Harutjunján volt az enklávé örmény vezetője, amíg az azeri hadsereg uralma alá nem vonta a területet szeptemberben.

Harutjunjánt október 3-án vették őrizetbe az állambiztonsági szolgálat emberei. A vád hadviselés és zsoldosok felbérlése, valamint a nemzetközi humanitárius elvek megsértése - közölte csütörtökön az azerbajdzsáni főügyészség.

Részlet a korábbi hegyi-karabahi vezető előállításáról készült videóból, amelyet az azeri titkosszolgálat tett közzé
photo_camera Részlet a korábbi hegyi-karabahi vezető előállításáról készült videóból, amelyet az azeri titkosszolgálat tett közzé Fotó: AZERBAIJAN STATE SECURITY SERVIC/Anadolu Agency via AFP

Előző nap Örményország elítélte Hegyi-Karabah volt vezetőinek vagy tisztségviselőinek letartóztatását, különösen Araik Harutjunján esetét említve, anélkül, hogy pontosította volna, mikor tartóztatták le. Azerbajdzsán eddig nem erősítette meg ezt az információt.

Örményország bírálta Bakut, mert törvénytelenül és önkényesen tartóztatta le a korábbi hegyi-karabahi vezetőket. A jereváni hatóságok egyben sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy „az azerbajdzsáni bűnüldöző szervek továbbra is önkényes letartóztatásokat hajtanak végre”, annak ellenére, hogy megígérték, tiszteletben tartják az örmények jogait Hegyi-Karabahban.

Az enklávé egy másik magas rangú tisztviselőjét, korábbi hegyi-karabahi kormányfőt, Ruben Vardanjánt szeptember végén előzetes letartóztatásba helyezték. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala felszólította a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogait, míg gyermekei azt mondták, hogy féltik az életét.

Mostanra szinte minden örmény elmenekült Hegyi-Karabahból, mert megtorlástól tartottak. A magyar kormány szerint nem szükséges szankciókat kivetni a keresztényeket elüldöző Azerbajdzsánra. (AFP via MTI)