Még a klímaváltozással foglalkozó tudósokat is ledöbbentette a szeptemberi rekordmeleg

klímaváltozás
2023 október 05., 06:39

Ahogy azt a szakértők előre jelezték, az idei szeptember volt minden idők legmelegebb szeptembere - már amióta az ilyesmit mérik.

A rekordmeleg szeptember ráadásul a rekordmeleg augusztust és júliust követte, a kiugró hőmérséklet pedig világszerte hőhullámokat és erdőtüzeket okozott (például Tenerifén, épp most).

2023 szeptembere 0,5 fokkal döntötte meg a szeptemberek korábbi rekordját, ami egyben a valaha látott legnagyobb hőmérsékletugrás is. Az idei ősz első hónapja ráadásul 1,8 fokkal volt melegebb, mint az iparosodás előtti szeptemberek átlaga.

Az már most látszik, hogy 2023 lesz az eddigi legmelegebb év, és az előrejelzések szerint 2024 még meg is haladhatja majd.

Klímatudósként a szakmai véleményem az, hogy ez a szeptember teljesen mértékben döbbenetes volt” – írta Zeke Hausfather klímakutató és energetikai szakértő (valójában az egyáltalán nem szakmaian hangzó gobsmackingly bananas kifejezést használta, ami a döbbenetesség csimborasszója, és egyben visszaadhatatlan szleng).

És nem csak Hausfather döbbent le a szeptemberi globális átlaghőmérsékleten. Mika Rantanen, a Finn Meteorológiai Intézet klímakutatója úgy fogalmazott: „Még mindig küzdök azzal, hogy megértsem, hogyan tud egyetlen év alatt így megugrani az előző évekhez képest (mármint az átlaghőmérséklet - a szerk.)” Ed Hawkins, a Readingi Egyetem munkatársa szerint pedig az idén nyáron tapasztalt hőség „rendkívüli volt”.

A világtrendeket lekövette a magyar szeptember is: az OMSZ tájékoztatása szerint 1901 óta nem volt ilyen meleg szeptemberünk, a középhőmérséklet országos átlagban 3,6 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati normált, az ország egyes részein pedig az átlagosnál 40-50 órával is többet sütött a nap.

Ha további rémisztő ábrákat szeretnének nézegetni a klímaváltozásról, ezt a cikkünket ajánlom, amelyben Zeke Hausfather elemzi az idei nyár szélsőséges adatait:

7 rémisztő ábra arról, hogy milyen brutálisan elszabadult a klímaváltozás

via Guardian