Motorpályát vett Finnországban Szijjártó Péter sógora

közlekedés
2023 október 05., 15:48

Három magyar és egy finn üzletember van abban a cégben, amelyik megvette a dél-finnországi Iitti melletti motorpályát, a KymiRinget, írja a Kouvolan Sanomat. A lap szerint a 4,6 kilométeres pályát az augusztusban alapított Finland Motorsport Circuit Holding szerezte meg, aminek az igazgatótanácsában ott ül Mika Wilska, Rabb Sándor és Őry Tamás, utóbbi Szijjártó Sarolta férje, azaz a magyar külügyminiszter sógora.

Őry Tamás és Szijjártó Sarolta közös cége, a TRP Hungary Kft. korábban közvetlenül a külügyminisztériumtól is kapott pénzt, de az állami Szerencsejáték Zrt. is támogatta. 2019-ben oldalanként egymillióért írtak tanulmányt a nyíregyházi multifunkciós versenypályáról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezetője mogyoródi Hungaroringen megrendezett V4 Logisztikai Fórumon 2018. június 15-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezetője a mogyoródi Hungaroringen megrendezett V4 Logisztikai Fórumon, 2018. június 15-én Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A G7 2021-es cikke szerint a cégük a magyar autósport megkerülhetetlen szereplője lett. A TRP korábban csak a kamion-Eb futamait rendezte, de ma már a raliversenyeken is megjelenik promóterként. Számos állami megbízás mellett az állami szponzorok is megtalálták.

Őry Kornél, a Finland Motorsport Circuit Holding ügyvezetője a finn lapnak megerősítette a vételről szóló hírt, de további részleteket nem árult el, így egyelőre azt sem tudni, mennyit fizettek a pályáért, aminek az építése 30 millió euróba került. Az építési költségekbe a finn állam 6,5 millió eurót tett bele.

A KymiRing
photo_camera A KymiRing Fotó: JUSSI NUKARI/AFP

A tervek szerint a pálya Észak-Európában egyedüliként felelt volna meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) legmagasabb minősítésének. A pálya 150 ezer négyzetméteres alapterületre rendelkezik építési engedéllyel, ebből jelenleg 9000 négyzetmétert használnak. Szállodák és lelátók még nincsenek rajta.

link Forrás

Azonban a tartozásai miatt a KymiRing tavaly csődöt jelentett. A csődbejelentő lap szerint a legnagyobb hitelezők között ott volt a Nordea bankcsoport, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az állam speciális finanszírozója, a Finnvera, az Ahlström Kiinteistöt, a Lahti Events rendezvénytársaság és a Kymiring legnagyobb tulajdonosa, a Mobility Properties. (via Helsingin Sanomat/Iltalehti)

Kiemelt videóink