Zelenszkij: Európának egységesnek kell maradnia

háború
2023 október 05., 12:55

Meg kell őrizni Európa egységét, ez a legfontosabb kihívás az Európai Politikai Közösséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozóján – mondta a spanyolországi csúcsértekezletre érkezve Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök azt mondta, nem csak az EU-t alkotó országokra gondol, hanem azokra az államokra is, amik még nem tagjai szervezetnek.

Zelenszkij jelenléte sokáig kérdéses volt, az utolsó pillanatban dőlt el, hogy részt tud venni az egynapos granadai találkozón, aminek egyik fő témája a kontinens biztonsága. Az Európai Politikai Közösség közel 50 ország és az EU-s központi intézmények vezetőinek részvételével tartott granadai találkozójának fő témái Európa jövője köré összpontosulnak, a biztonság mellett közéjük tartozik az informatikai fejlesztés, az úgynevezett zöld átállás és a migráció is.

Az ukrán elnök elmondta, hogy a közelgő télen további hadműveletekre kell felkészülniük az országát támadó Oroszország részéről, és a védekezés lehetőségeiről is tárgyalni akar a partnereivel. Moszkva nem csak a frontokon támadja Ukrajnát, hanem például hamis információk terjesztésével is – mondta.

Zelenszkij azt mondta, „lehet, hogy megvannak a saját nézeteink, és időnként eltérő a véleményünk az európai kérdésekről”, de „mi mindannyian Európa vagyunk”. Az ukrán vezető egyenesen az Egyesült Államok politikai bizonytalanságára utalva felszólította Kijev európai partnereit, hogy maradjanak egységesek.

Azt mondta:

„Európa függetlenebb Oroszországtól, mint valaha. Európa valóban bebizonyította, hogy joga van a szabadság és a nemzetközi jog védelmének globális központjává válni. Bármi is történik a világ más részein, bármilyen politikai szélviharral néznek szembe partnereink, Európának erősnek kell lennie.”

„Európa követi az egyre növekvő politikai vihart Amerikában. Európának megvan a maga ereje és globális szerepe minden olyan kulcsfontosságú kérdésben, ami Európának fontos” – mondta, hozzátéve: „ami a politikai viharokat illeti… Bízom Amerikában. Erős emberek, erős intézményekkel és erős demokráciával.”

Kérdésre válaszolva Zelenszkij azt mondta, teljes támogatottságot élvez az amerikai vezetés és az amerikai kongresszus két házának részéről, ezt nemrég megerősítették, amikor Washingtonban tárgyalt.

Amerikában csökken a támogatás

A Reuters/Ipsos új közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államokban mindkét nagy politikai pártban csökken a támogatása Ukrajna felfegyverzésének: a szerdán lezárult kétnapos közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a válaszadóknak csak a 41 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Washingtonnak „fegyvereket kell adnia Ukrajnának”, míg 35 százalékuk nem ért egyet, a többiek pedig bizonytalanok.

Az Eurobarométer egy hónapja azt mérte, hogy az EU-ban a többség egyetért az Ukrajnáért hozott EU-s intézkedésekkel: 71 százalékuk újabb gazdasági szankciókat szorgalmazna Oroszországgal szemben, 57 százalékuk pedig úgy véli, az EU-nak támogatnia kell a katonai felszerelések beszerzését, szállítását és az ukránok kiképzését. (Guardian, MTI, Reuters)