Az uniós vezetők szerint már nem lehet blokkolni a migrációs megállapodást

eu
2023 október 06., 18:05

Annak ellenére, hogy az informális granadai csúcson Magyarország és Lengyelország leszavazta a migrációs nyilatkozatot, az uniós vezetők úgy látják, hogy a minősített többséggel elfogadott javaslatot vihetik tovább.

A csúcs utáni sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke, arról bezsélt, hogy a törvényjavaslatok széles körű támogatást kaptak, és szerinte jó esély van arra, hogy a javaslat célba ér. „Az alapvető üzenet az, hogy igen, a szabályozott bevándorlásra van szükség... nem akarjuk, hogy az emberek az életüket kockáztassák és elveszítség a vagyonukat az embercsempészek és emberkereskedők miatt, hanem ... hogy a biztonságos utakat válasszák.”

Az új szabályok lehetővé teszik a frontországok számára a menedékkérelmek gyorsított elbírálását és az emberek gyors továbbítását Európa más országaiba. A cél, hogy megelőzzék a 2015-ös helyezetet,a mikor hirtelen 1 millió ember érkezett az EU-ba Szíriából és a Közel-Keletről, és egyes országok jóval többet fogadtak be, mint mások.

Emmanuel Macron francia elnök pedig arról beszélt, hogy bár a magyar és a lengyel kormány elutasította a nyilatkozatot, ennek nincs hatása a törvényjavaslatra, amit a tagállamok minősített többségével fogadtattak el. Szerinte a miniszteri szinten elfogadott javaslat további pontosításával mindenképpen előre lehet haladni, konkrét lépéseket lehet tenni a paktummal. Egyúttal üdvözölte, hogy az Európai Bizottság olyan tervezeteket dolgozott ki, amik lehetővé teszik a kibocsátó államok, illetve a tranzitországok segítését.

Emmanuel Macron, Orbán Viktor és Ursula von der Leyen 2023. június 30-án Brüsszelben.
photo_camera Emmanuel Macron, Orbán Viktor és Ursula von Der Leyen Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a találkozó után azt mondta, érti Magyarország és Lengyelország aggályait, de Olaszország pozíciója az eltérő földrajzi adottságok miatt különbözik az övéktől. Meloni az embercsempészek hálózatai elleni küzdelmet tartja a legfontosabbnak.

Meloni Granadában különtalálkozót tartott Olaf Scholz német kancellárral, miután a szeptemberben nézeteltérés támadt országaik között a földközi-tengeri mentőhajók német finanszírozása miatt. A mostani megbeszélésen mindketten elégedettségüket fejezték ki a migrációs paktum elfogadott változatával, és megegyeztek abban, hogy a jövő hónapban folytatják a személyes egyeztetést. Scholz sajtótájékoztatóján azt is kijelentette: a paktum miniszteri szinten megszavazott változata már megkötöttnek számít, egy-egy tagország vétójával nem lehet blokkolni.

A német kancellár Magyarországra és Lengyelországra utalva azt mondta, hogy az uniós menekültügyi vitában kemény álláspontot képviselő országok átintegetik az országukba érkezőket, hogy azok Németországba mehessenek. (Guardian/France24/Ansa/Welt/MTI)