Magyarország és Lengyelország leszavazta a migrációs nyilatkozatot az uniós csúcson

POLITIKA
2023 október 06., 16:07

Lengyelország és Magyarország megakadályozta, hogy a granadai uniós csúcson elfogadják a migrációs politikáról szóló közös nyilatkozatot. Így a 27 tagállam vezetői pénteken csak egy olyan nyilatkozatot tudtak aláírni, amiből hiányzott a migrációról szóló rész. Végül az Európai Tanács elnöke, Charles Michel saját nevében külön nyilatkozatot adott ki a migrációról.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei szerdán minősített többséggel állapodtak meg az új közös európai menekültügyi és migrációs politika utolsó eleméről, a válsághelyzetek elrendeléséről. Az új szabályok lehetővé teszik a frontországok számára a menedékkérelmek gyorsított elbírálását és az emberek gyors továbbítását Európa más országaiba.Magyarország és Lengyelország már akkor is ellene szavazott.

A lépés annak fényében sem meglepő, hogy Orbán Viktor a találkozó után már olyanokat mondott, hogy az országot jogi értelemben megerőszakolták. A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy nem egységes döntés született, ezért szerinte ebben kérdésben lehetetlen lesz kompromisszumra jutni és megállapodni, nemcsak most, a közeljövőben, de a következő években. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozó után azt mondta, saját migrációs tervet mutatott be.(ORF/dpa/Guardian)