Csak 3 millió forintos bírságot kapott a recski bányavállalat a súlyos lakhatási problémákat okozó földcsuszamlásért

katasztrófa
2023 október 08., 11:19

A recski bányanyitással összefüggésben a hetekkel ezelőtti villámárvízek súlyos lakhatási problémákat okoztak Recsken. A kárfelméréssel megbízott MR Lakásalap megküldte a jelentést és az 500 millió forintos támogatási kérelmet, bár a Belügyminisztérium még nem fogadta el azt.

A helyzet annyira súlyos, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala alá tartozó Országos Bányakapitányság vizsgálatot rendelt el a bányavállalkozó ellen.

A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya
photo_camera A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya Fotó: Németh Dániel/444

Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő – aki régóta foglalkozik a bányanyitással kapcsolatos egészségügyi és környezeti problémákkal – az elmúlt hetekben többféleképpen érdeklődött a hivatalnál, hogy mikor zárul le a vizsgálat és milyen szankciók várhatók.

A bányakapitányság hosszas vizsgálódás után megállapította, hogy a bányavállalkozó jogi felelőssége megáll, de szankcióként egészen arcpirító és nevetséges összeget állapított meg: az erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező bányavállalkozó, aki várhatóan több 10 milliárdos üzletet kötött a bányanyitással, megússza az ügyet 3 millió forintos bírsággal – közölte az LMP.

A párt szerint ez az összeg nevetséges, de egyben felháborító, ezért Kanász-Nagy hivatalos megkereséssel fordul a kormányhoz a szankció felülvizsgálata ügyében.