Az Európai Bizottság szerint nem csökken Ukrajna támogatása az izraeli-palesztin konfliktus miatt

háború
2023 október 09., 16:57

Az izraeli-palesztin konfliktus súlyosbodása nem fogja csökkenteni Ukrajna EU-s támogatását az Oroszországgal szembeni háborúban – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli sajtótájékoztatóján.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

„Semmi semmilyen módon nem befolyásolja az EU által Ukrajnának nyújtott támogatást. Ehhez nem férhet kétség”

– válaszolta a szóvivő újságírói kérdésre. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombati bordeaux-i beszédében már megerősítette: az Oroszország elleni konfliktusban az EU kitart az ukrán nép mellett, ameddig csak szükséges.

Peter Stano, az EU külügyi szolgálatának szóvivője a keddre tervezett rendkívüli külügyminiszteri ülés napirendjére vonatkozó kérdéséről azt mondta: „mindig, amikor a miniszterek találkoznak, megvitatják az ukrajnai eseményeket azok fontossága miatt”. A keddi találkozó elsődleges célja, hogy megvitassák, mi történt Izraelben és mi legyen erre az unió válasza. „Természetesen Oroszország mindent megpróbál felhasználni a maga javára, ami a nemzetközi szférában történik, vagy a bizonytalanság fokozására, vagy az Ukrajna elleni hadjárat erősítésére. De ez nem jelenti azt, hogy az Európai Unió figyelme elterelődne Ukrajnáról” – mondta Stano. (MTI)