Bíróság előtt kellett magyarázkodnia Oroszország két legismertebb jogvédőjének, ki is használták az alkalmat

oroszország
2023 október 11., 14:22

Ritkán állnak bíróság előtt annyira prominens emberek, mint akik kénytelenek voltak elfáradni egy moszkvai törvényszék elé szerdán. A vádlott Oleg Orlov jogvédő aktivista, a Memorial nevű szervezet alapítója, akinek védelmében egy Nobel-díjas tanúskodott Dmitrij Muratov személyében. Róla, az azóta bezáratott Novaja Gazeta főszerkesztőjéről már sokszor írtunk.

Oleg Orlovnak azért kell felelnie, mert 2022 novemberében megírt egy cikket, amelyben kikelt Ukrajna megszállása ellen és azt írta, hogy Vlagyimir Putyin elnök alatt Oroszország fasizmusba süllyedt. Az ilyesfajta kritikát pedig az invázió kezdete óta tiltják az orosz törvények.

Oroszország George Orwell "1984"-ére emlékeztető totalitárius állammá süllyedt – kezdte beszédét a hetvenéves Orlov a bíróság előtt. Szerinte „nyilvánvaló", hogy az oroszok a disztópikus regényíró világában élnek, mivel országuk háborút visel szomszédja ellen, miközben azt állítja, hogy a szabadság, a béke és a biztonság mellett áll ki.

Oleg Orlov a saját székét cipeli, míg Dmitrij Muratov mosolyogva áll a bíróság előtt.
photo_camera Oleg Orlov a saját székét cipeli, míg Dmitrij Muratov mosolyogva áll a bíróság előtt. Fotó: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

„Az orosz büntető törvénykönyvben még mindig nincs meghatározva a »gondolatbűncselekmény« fogalma, az állampolgárokat még nem büntetik meg azért, mert kételkednek az állami politika helyességében, ha mindez a saját lakásukban suttogva hangzik el. Nem büntetik őket egy helytelen arckifejezésért. Mégis, ha valaki a lakásán kívül fejezi ki ilyen kételyét, feljelentés és büntetés következhet” – mondta.

„Hogyan csúszott az országom, amely a kommunista totalitarizmus után egy új totalitarizmusba? Hogyan nevezzük ezt a fajta totalitarizmust? Ki a hibás azért, ami történt?" – tette fel a kérdést a beszédében.

Dmitrij Muratov Orlov védelmében szólalt fel. Azt mondta, hogy ahogyan Andrej Szaharov megjósolta, hogy az 1979-es afganisztáni invázió katasztrófába vezeti a Szovjetuniót, úgy Orlovnak is igaza volt, amikor arra figyelmeztetett, hogy Oroszország önpusztító útra lépett Ukrajnában.

Orlov és Muratov hosszas nyilatkozata a bíróság előtt Putyin ukrajnai háborúra vonatkozó döntésének megsemmisítő kritikáját jelentette Oroszország két nemzetközileg legelismertebb személyiségétől.

Az ügyben eljáró ügyészség szerint az a tény, hogy a bírósági tárgyalás nyilvános volt a média számára, és hogy Muratovnak engedélyezték a felszólalást annak ellenére, hogy az állam „külföldi ügynöknek" minősítette, azt mutatja, hogy Oroszországban védik a szólásszabadságot. A testület szerint ugyanakkor megengedhetetlen „a civil társadalom megosztására irányuló provokáció".

Orlov életkorára és egészségi állapotára hivatkozva azonban az ügyészség azt mondta, hogy 250 000 rubel (egymillió forint) pénzbüntetést kér, nem pedig három évig terjedő börtönbüntetést, amelyet a nem sokkal Ukrajna tavalyi lerohanása után elfogadott törvények alapján kérhetett volna.

(Reuters)