Tucker Carlson Izrael-ügyi álláspontja magával ránthatja a többi republikánust

háború
2023 október 11., 06:48

Tucker Carlson, a Fox News kirúgott riportere, az egyik legbefolyásosabb republikánus véleményvezér – aki ismert módon és mértékben szkeptikus az Ukrajnának nyújtott katonai és diplomáciai támogatással kapcsolatban is – twitteres beszélgetőműsorában elítélte a republikánusokat, mert támogatják Izraelt abban, hogy visszavágjon a Hamász és patrónusa, Irán ellen, miután szombaton fegyveresek törtek át a határon, meggyilkolva és elhurcolva több száz civil lakost.

Ahogy a Hárec is írja, Carlson Izrael-ügyi álláspontja egyelőre erősen kilóg a sorból, már ami a republikánusokat illeti, akik közül sokan teljes mértékben kiálltak az ország önvédelmi joga mellett. De mivel Tucker Carlson továbbra is az egyik legbefolyásosabb véleményvezér, és rengeteg követője van az amerikai jobboldalon, a cikk szerint megjegyzései felbonthatják az Egyesült Államokban az Izraelt támogató kétpárti egységet.

A republikánusok a párt teljes politikai spektrumát tekintve eddig teljes mértékben Izraelt támogatták, maximum olyan összeesküvés-elméletek kerültek elő, amik szerint a Biden-kormányzat Iránnal való állítólagos megbékélése adott felhatalmazást a támadáshoz. Donald Trump volt amerikai elnök összekapcsolta a támadásokat az amerikai–mexikói határral, az afganisztáni kivonulással, illetve az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatással is.

Tucker Carlson úgy fogalmazott, „sok múlik azon, hogyan bátorítjuk Izraelt, hogy reagáljon a Hamász szörnyű támadásaira”.

„A háborúk újabb háborúkat szülnek. Minél nagyobb a konfliktus, annál csúnyábbak és tartósabbak a következmények. Ezek nem bonyolult megfigyelések, de úgy tűnik, vezetőink számára nem egyértelműek” – mondta Carlson, és ez a Hárec cikke szerint alapot adhat arra, hogy a republikánusok közül sokan mások is kövessék.

Carlson kritizálta Ron DeSantis flordai republikánus kormányzót is, amiért Izraellel foglalkozik a „százezer amerikai fiatal helyett, akik évente meghalnak a fentanil miatt”.