A háború miatt lemondták Adania Shibli palesztin írónő németországi díjátadóját

külföld
2023 október 16., 13:26

Nyílt levélben tiltakozik több mint 600 író és irodalmi szakember a világ egyik legnagyobb kiadói találkozója, a Frankfurti Könyvvásár szervezőinek döntése ellen, miszerint a háború miatt nem tartják meg a díjátadó ünnepséget, amin a palesztin írónőt, Adania Shiblit jutalmazták volna a Minor Detail című könyvéért, írja a Los Angeles Times.

photo_camera Fotó: PEN Malta / Virginia Monteforte

Az eredetileg 2017-ben megjelent regény egy beduin lány 1949-es megerőszakolásával foglalkozik, amit az izraeli hadsereg egyik egysége követett el. Angol fordítása 2020-ban Nemzetközi Booker-díjat is kapott, a német nyelvű fordítás pedig elnyerte a 2023-as LiBeraturpreis díjat, ami Ázsia, Afrika és Latin-Amerika női szerzőinek munkáit ismeri el. Az elismerést minden évben a Frankfurti Könyvvásáron adják át a győzteseknek.

Pénteken azonban a Litprom, a könyvdíjat kiosztó, a német német kormány és a Frankfurti Könyvvásár által finanszírozott szervezet a nemrég kitört háború miatt úgy döntött, nem tartja meg az átadót, valamint a Shibli és német nyelvű fordítója, Günther Orth részvételével tartott panelbeszélgetést is törölte. A szervezet közölte, hogy egy későbbi időpontban tartják meg az átadót. A Litprom eredetileg azt írta, hogy a döntést a szerzővel egyetértésben hozták meg. Ez azonban nem igaz, Shibli szerint csak közölték vele, hogy elmarad az átadó.

A nyílt levélben az írók arra kérik a szervezetet és a vásárt, hogy gondolják át döntésüket. „A Frankfurti Könyvvásárnak felelőssége, hogy teret adjon a palesztin íróknak, hogy megosszák gondolataikat, érzéseiket, az irodalommal kapcsolatos reflexióikat ezekben a szörnyű, kegyetlen időkben, nem pedig az, hogy kizárja őket”.

Jacques Testard, Shibli brit kiadója, a Fitzcarraldo Editions vezetője azt mondta, az irodalom egyik célja a kultúrák közötti megértés és párbeszéd ösztönzése. „Ilyen szörnyű erőszakban a világ legnagyobb könyvvásárának kötelessége, hogy a palesztin és izraeli irodalmi törekvéseket is támogassa.”