Abdesalem Lassoued lehet a brüsszeli terrorista neve, és még mindig szökésben van

külföld
2023 október 17., 04:27

A hollandiai központú BNO News hírügynökség Twitteren közzétett információja szerint a 45 éves Abdesalam Lassouedként azonosították a terroristát, aki hétfőn este Brüsszelben – mint több hírünkben is megírtuk – megölt két svéd futballszurkolót, illetve egy harmadik embert megsebesített. Kedd hajnalig nem érkezett információ arról, hogy a gépkarabéllyal felfegyverzett férfit kézre kerítették volna, azt viszont a Le Soir már tudni véli, hogy tunéziai állampolgár, és a belga főváros Schaerbeek negyedében lakott.

photo_camera Motoros rendőrök a brüsszeli Baldvin Király Stadion mellett 2023. október 16-án Fotó: JOHN THYS/AFP

A gyilkosságokat terrorcselekménynek minősítették, a készültséget a belga fővárosban a legmagasabb szintre emelték, a Baldvin Király Stadionban játszott Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtezőt pedig félbeszakították, miután a vendégcsapat játékosai a két félidő közti szünetben jelezték, nem tudnak tovább futballozni.

A stadiontól néhány kilométerre elkövetett támadásról megjelent egy felvétel, amin látható, ahogy egy narancssárga kabátot viselő fegyveres leugrik a motorjáról, majd lövöldözni kezd. A svéd válogatott mezét viselő áldozatok menekülnek, de a támadó utánuk megy és kivégzi őket. A rendőrség vizsgálja a videó hitelességét. A közösségi médiában terjedni kezdett egy másik felvétel is, amin egy arabul beszélő férfi azt mondja, az akciót Allah nevében követte el, ezt is vizsgálják.

photo_camera Fotó: GERRIT VAN KEULEN/ANP via AFP

A belga szövetségi ügyész szóvivője, Eric van Duyse éjszaka arra kérte az embereket, hogy menjenek haza, és „maradjanak otthon addig, amíg a fenyegetést nem sikerül felszámolni”.

Alexander de Croo belga miniszterelnök a közösségi médiában „őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek a svéd állampolgárok elleni megrázó támadást követően”.