Bírói végzés született arról, hogy Donald Trump fogja be

külföld
2023 október 17., 09:12

Tanya S. Chutkan illetékes bíró úgy döntött: megtiltja Donald Trump amerikai exelnöknek, hogy a továbbiakban nyilvánosan minősítse Jack Smith különleges ügyész és kollégái tevékenységét, vagy hogy becsmérlő kijelentéseket tegyen a washingtoni kerületi bíróság munkatársaira. Tilos továbbá Trump számára nyilatkozni ügye tanúival és azok vallomásaival kapcsolatban is.

A döntés alapvetően befolyásolhatja az amerikai exelnök mozgásterét a 2021. január 6-ai puccskísérlet miatt indult szövetségi büntetőperben.

photo_camera Donald Trump itt épp nem tesz nyilatkozatot (semmilyet se) Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A bíró intézkedését az ügyészek kérték néhány héttel ezelőtt, mondván, Trump „napi szinten” támadja közösségi médiában közzétett posztjaiban az érintetteket. Ezért kérték a bírót, hogy nyilatkozati tilalommal korlátozza a megszólalásait, „szűk keretek közé” szorítva azokat. Jack Smith és kollégái szerint Trump kijelentései befolyásolhatják a tanúkat és a potenciális esküdteket a tárgyalásokon, amelyekre jövő márciusban kerülhet sor.

Trump ügyvédei élesen kifogásolták a különleges ügyész kezdeményezését, azt állítva, a korlátozások sértenék az exelnök szólásszabadsághoz való jogát, mégpedig a 2024-es republikánus jelöltség egyértelmű esélyeseként is.

Tanya S. Chutkan a döntését indokolva azt mondta, Trump „elnökjelöltsége nem ad szabad utat arra, hogy rágalmazzon és burkoltan bátorítsa az erőszakot olyan köztisztviselők ellen, akik egyszerűen csak a munkájukat végzik”.

Kiemelt videóink