Hatszor annyi antiszemita támadás volt az Egyesült Királyságban, amióta a Hamász megtámadta Izraelt

háború
2023 október 17., 04:42

581 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma az Egyesült Királyságban Izrael és a Hamász háborújának kezdete óta. A Community Security Trust jelentése szerint legalább tizenhét támadás érte zsidó iskolák diákjait és tanárait az elmúlt tíz napban.

A CST egy brit jótékonysági szervezet, ami védelmet, képviseletet és tanácsadást hivatott nyújtani az Egyesült Királyságban élő zsidó közösségnek. Felmérésük szerint azóta, hogy a palesztin terrorszervezet behatolt Izraelbe, 320 antiszemita támadást jegyeztek a térségben. A tavalyi év azonos időszakában összesen 47 ilyen incidenst regisztráltak.

A Hamász több tucat fegyverese október első hetében óriási mészárlást végzett Dél-Izrael térségében. A sátoros ünnep ellenére Joáv Galant védelmi miniszter széles körű, azonnali mozgósítást rendelt el az izraeli tartalékos erőknél, a koalíciós pártok vezetői egységkormány alakításával bízták meg Netanjahut.

Hétfőn légicsapások érték Tel Avivot, Jeruzsálemet, valamint a Gázát és Egyiptomot összekötő rafahi határátkelőt is, lövöldözés volt a libanoni határnál. A háború tizedik napjának eseményeit itt közvetítettük percről percre. (via Sky News)

Címlapon: A Dohány utcai zsinagóga előtt magyar zsidó szervezetek és civilek gyertyagyújtással emlékeznek az áldozatokra (Bankó Gábor/ 444)