Szijjártó: Magyarország a nyugati és keleti gazdaságok találkozási pontjává, vagyis sikeressé és megkerülhetetlenné válik

POLITIKA
2023 október 18., 08:56

Magyarország erőfeszítéseket tett, hogy a nyugati és keleti gazdaságok találkozási pontjává váljon – erről beszélt Szijjártó Péter Kínában, az Egy övezet, egy út csúcstalálkozóján.

A külgazdasági- és külügyminiszter szerint a magyar stratégia sikerét jelzi, hogy a három legnagyobb német gépkocsigyártó cég Magyarországon találkozik a kínai vállalatokkal és ügyfelekkel. Többek között három kínai akkumulátor-gyártó céggel.

Szijjártó elmondta, Magyarország jelenleg negyedik helyen áll világviszonylatban az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártásában. Viszont ahogy befejeződnek a keleti beruházások, már második lesz az ország. Csak azért nem az első, mert az Kína.

Szijjártó Péter Pekingben, az Egy övezet, egy út csúcstalálkozóján
photo_camera Szijjártó Péter Pekingben, az Egy övezet, egy út csúcstalálkozóján Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó szerint a magyar kormány kapcsolódásra épülő stratégiája sikeressé és megkerülhetetlenné teszi Magyarországot az európai gazdaságban. A kormány célja, hogy kelet és nyugat találkozási pontjává váljon az ország, mely így a világ egyik vezető országa lehet az új technológiai forradalomban.

A miniszter azzal zárta beszédét, hogy ha Magyarországon működik ez a stratégia, akkor világszinten is működhet.