Törvényt módosítana a kormány, hogy megvegye a repteret

üzleti zsenik
2023 október 18., 19:32

Kedden töltötte fel honlapjára a kormány a légi közlekedésről szóló törvényt módosító tervezetet, ami alapján az állam tulajdonában lévő nemzetközi kereskedelmi repülőtér működtetése átengedhető lenne állam alá tartozó gazdasági társaság számára. A törvénymódosítás az állami reptérvásárlás előkészítése lehet.

A magyar állam szeptember elején adott hivatalos ajánlatot a Budapest Airport tulajdonának 51 százalékára, a fennmaradó 49 százalék egy másik repülőtér-üzemeltetőhöz kerülne. Értesülések szerint a kormány többek közt egy katari üzemeltetővel is tárgyal a kisebbségi partnerként való csatlakozásról.

A tervezet szerint amennyiben az állam tulajdonában lévő repülőtér működtetését állami befolyás alatt álló gazdasági társaság végzi, nem szükséges alkalmazni a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényt - ami többek között nyilvánosságra hozatali kötelezettséggel járna.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég elárulta, miből venné meg a kormány a főváros repülőterét: a Budapest Airport megvásárlását csomagban finanszírozhatják, ami költségvetési forrásokat, fejlesztési banki pénzeket és nem stratégiai eszközök értékesítését tartalmazná. A vételárról hivatalos információ továbbra sincs, a miniszter csak annyit árult el, hogy a Vodafone-ügyletnél nagyobb falatról van szó.

(via hvg.hu)