Kerpel-Fronius Gábort indítja a Momentum a Belvárosban

POLITIKA
2023 október 19., 10:43

Sorra jelenti be a Momentum a polgármester-jelöltjeit, ma éppen Kerpel-Fronius Gábort, akit Budapest V. kerületében indítanak a 2024-es önkormányzati választáson.

„Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesi tapasztalatával, hitelességével és erős csapatával le fogja győzni a Rogán Antal és baráti köre által kisajátított állampárti vezetést az V. kerületben! Gábor vezetésével 2024-től a kiváltságos kevesek érdeke helyett végre egy otthonos, biztonságos és szolidáris kerület jön létre a Belváros-Lipótvárosban!” Kerpel-Fronius a Momentum XIII. kerületi alapszervezetének volt elnöke, 2019-ben először az európai parlamenti választáson szerepelt a párt listájának hatodik helyén, majd megmérettette magát az ellenzéki előválasztás második fordulójában, ahol a szavazatok mindössze 14,3 százalékát szerezte meg, harmadikként végzett Karácsony Gergely és Kálmán Olga mögött.


2019 novemberében a Fővárosi Közgyűlés az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettesnek nevezte ki.

Budapest V. kerülete az egyik erős fideszes bástya a fővárosban, 1990 óta összesen két olyan ciklus volt, amikor nem a Fidesz polgármestere vezette a kerületet (1990 és 1994 között az SZDSZ-es Mihályi Gábor, 2002 és 2006 közt pedig a szocialista Steiner Pál). 2006 és 2014 között Rogán Antal regnált, őt követte a jelenlegi polgármester, az immár második ciklusát töltő Szentgyörgyvölgyi Péter.

A kerületben egyébként már bejelentette indulását egy ellenzéki jelölt, méghozzá az a Kovács Alex Gábor, aki a kerületi ellenzék frakcióvezetője, és évek óta szorgosan dokumentálja a rendkívüli ingatlanvagyonnal rendelkező Belváros ingatlanmutyijait.

2019-ben az egyesült ellenzék a szocialista Tüttő Katát indította a kerületben, aki 42,5 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. A Jobbik jelöltje 3,5, Schmuck Andor pedig 1,5 százalékkal szerénykedhetett, Szentgyörgyvölgyi Péter pedig így a szavazatok 52,5 százalékával lett polgármester.