A Kreml szerint nem volt nukleáris fegyverkísérlet Nevadában

fegyver
2023 október 20., 15:04

Dmitrij Peszkov a médiának arról beszélt, hogy nem végeztek el amerikai nukleáris fegyverkísérletet Nevadában.

Az orosz elnöki szóvivő kérdésre válaszolva arra reagált, hogy Moszkvában korábban kételyek fogalmazódtak meg az amerikai energiaügyi minisztériumnak azzal a szerdai bejelentésével kapcsolatban, hogy „Nevadában földalatti vegyi robbanást hajtottak végre, hogy javítsák az Egyesült Államok képességét a kis hatóerejű nukleáris robbanások észlelésére világszerte”.

A Bloomberg azt írta, a tesztet „csak pár órával” azután végezték el, hogy az orosz parlament megszavazta az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBT) ratifikációjának visszavonását, Washington ilyen lépései pedig a jelenlegi helyzetben „félreértelmezhetők és további eszkalációhoz” meg „a nukleáris hatalmak közötti új fegyverkezési versenyhez” vezethetnek.

Peszkov azt mondta:

„A mi álláspontunk nagyon világos. A helyzet de jure mostanra kiegyenlítődött. Most már Amerika és Oroszország is aláírója a szerződésnek, amit egyik országban sem ratifikáltak. Tehát erre nagyon komolyan odafigyelünk.”

Dmitrij Peszkov a Kremlben október 10-én.
photo_camera Dmitrij Peszkov a Kremlben október 10-én. Fotó: Szergej Bobiljov/AFP

Az orosz külügyminisztérium reggel még arról adott ki közleményt, hogy Oroszország ellenőrzi a nevadai robbantásról szóló amerikai bejelentést. Ha a washingtoni közlés igaznak bizonyul, a minisztérium szerint a végrehajtott detonáció nem mond ellent sem a nukleáris tesztekre vonatkozó moratóriumnak, sem a CTBT-nek. Moszkva nem fog elsőként nukleáris kísérletet végrehajtani – írták.

„Nem tudjuk, hogy pontosan mit robbantottak az amerikaiak a föld alatt Nevadában, de a CTBT szempontjából mindenképpen felmerül a [jogi] minősítés kérdése” – írta a Telegramon az orosz parlament felsőházának helyettes vezetője.

Konsztantyin Koszacsov szerint egyértelmű jelzés Oroszországnak, hogy a tesztet pont azon a napon hajtották végre, amikor az orosz alsóház a CTBT orosz ratifikációjának visszavonása mellett döntött. Ez szerinte azt mutatja, hogy az USA többé nem törődik sem a nukleáris paritással, sem a stratégiai stabilitással, és értésre adta, hogy a jövőben nem ratifikálja a CTBT-t.

„Az, hogy a CTBT-t nem ratifikálták, nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államoknak joga van ilyen kísérleteket végezni. Az Egyesült Államok 1996. szeptember 24-én írta alá a CTBT-t. Ettől a naptól kezdve a nemzetközi jog szerint az USA-nak kötelessége volt tartózkodni a szerződés megsértésétől” – írta Koszacsov.

Az orosz felsőház jövő héten szavaz a ratifikáció visszavonásáról. (MTI)