Kína jelentősen növelte a nukleáris készleteit az elmúlt egy évben

külföld
2023 október 20., 05:52

Az Egyesült Államok szerint Kína jelentősen bővítette nukleáris készleteit az elmúlt évben, és jelenleg mintegy 500 működő robbanófeje van az eddigi 400-hoz képest.

A Pentagon által közzétett éves jelentés szerint Peking azt reméli, hogy 2030-ra megkétszerezi arzenálját, és több mint 1000 robbanófej lesz a birtokában. Bár az ezévi plusz száz robbanófej meghaladta a várakozásokat, Kína készletei még így is eltörpülnek Oroszország és az Egyesült Államok készletei mellett.

A független Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint Oroszország mintegy 5889 robbanófejből álló nukleáris arzenállal rendelkezik, míg az Egyesült Államok 5244 robbanófejet tud magáévá.

Hszi Csin-ping kínai elnök regnálása óta a kínai hadsereg modernizálására törekszik, 2049-re pedig nem kisebb célt tűzött ki, mint azt, hogy „egy világszínvonalú hadsereget” állít fel.

A Pentagon jelentése szerint a Kína jelenlegi nukleáris arzenáljának növelésére irányuló törekvés „nagyságrendileg és összetettségükben egyaránt eltörpül a korábbi próbálkozásokhoz képest”. (BBC)