Már 18 embert letartóztattak a franciaországi bombariadó-hullám miatt

bűnügy
2023 október 20., 12:42

Legalább 18 embert tartóztattak le, miután egy bombafenyegetés-hullám miatt ki kellett üríteni a versailles-i palotát, a Louvre-t, iskolákat, tucatnyi repülőteret és kórházakat is.

Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtök este közölte, hogy 48 óra alatt 18 embert, főleg kiskorúakat tartóztattak le, de Franciaországot nem fenyegeti konkrét veszély.

A bombákkal kapcsolatos ijesztgetéseket telefonon vagy e-mailben, egy 2020-ban indított weboldalon keresztül, közvetlenül a rendőrségnek küldték el.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter figyelmeztette a fiatalokat – akiket „kis csínytevőknek” nevezett –, hogy „megtalálják és megbüntetik őket”.

A hatóságok IP-címeket és telefonszámokat használnak a felelősök azonosítására. A hamis bombafenyegetés bűncselekménynek számít Franciaországban, akár 3 év börtönbüntetést és 45 ezer eurós pénzbírságot vonhat maga után.

Egy őrködő francia katona a Louvre-nál 2017. február 3-án. A kép azután készült, hogy egy késes férfi rátámadt egy másik őrködő katonára.
photo_camera Egy őrködő francia katona a Louvre-nál 2017. február 3-án. A kép azután készült, hogy egy késes férfi rátámadt egy másik őrködő katonára. Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

A fenyegetések épp akkor jöttek, amikor Franciaországban megnőtt a feszültség, mert a múlt héten egy dzsihadista halálra szúrt egy tanárt az északi Arras egyik iskolájában. A támadó egykori tanuló volt, egy csecsen származású orosz állampolgár. (BBC)